Uitbreiding Margriettuin met beweegtuin

SAPPEMEER - Wethouder Jaap Borg van Midden-Groningen opent vrijdag 20 april om 15.30 uur een beweegtuin in het Margrietpark in Sappemeer. Deze beweegtuin is een nieuw onderdeel van speeltuin Margriettuin.

Door Marc Jansen

De beweegtuin bestaat uit zeven ‘beweegtoestellen’ op 75 vierkante meter kunstgras. Eén van de toestellen kan zelfs door rolstoelgebruikers gebruikt worden.

“De toestellen zijn voor mensen van 9 tot 99”, glimlacht Jannes Ramaker (63). Hij is secretaris van Buurt- en Speeltuinvereniging Prinses Margrietpark (PMP), mét Stichting Bewonerscommissie Margrietpark (SBCM) de grote aanjager van de beweegtuin.

SBCM-secretaris Jannie Addens (77) benadrukt dat meer dan een jaar verstreek sinds de eerste plannen gemaakt werden. “Het is allemaal begonnen met wat gemopper over een vernieling aan de babyschommel. Toen werd de opmerking gemaakt: ‘maar er is ook niets voor die jongeren’. We hebben vervolgens bedacht dat er toestellen voor wat oudere kinderen moesten komen.”

Gezondheid

Dit ideetje groeide uit tot een plan voor een beweegtuin met toestellen voor alle leeftijden. Ter stimulering van de gezondheid van de buurtbewoners. Passend in het gezondheidsprogramma ‘Blijvend gezond en sociaal actief’, dat tot 2020 loopt in Sappemeer, Noorderpark en omgeving, omarmde de gemeente het initiatief meteen.

Toch volgde een lang traject met inspraakavonden, een bezoek aan het outdoor fitnesspark in Foxhol, subsidie-aanvragen en bezwaarprocedures. “We zijn onderweg wel wat hobbels tegengekomen”, grijnst Ramaker.

Uiteindelijk zou echter alles goed komen. Met financiële steun van de gemeente Midden-Groningen, Fonds Nuts Ohra, provincie Groningen, NAM, Lefier, Groninger Huis SBCM en PMP, én praktische hulp van Huis voor de Sport Groningen.

Continuïteit

Belangrijke voorwaarde voor de provinciale steun was een goed plan voor ná de aanschaf van de toestellen. Ramaker: “Ze wilden weten hoe we ervoor gaan zorgen dat de toestellen na de aanschaf ook daadwerkelijk gebruikt worden. Dat er continuïteit is.” D

ie continuïteit wordt onder meer gewaarborgd met een beweegprogramma, waarbij in groepsverband gebruik gemaakt wordt van de beweegtuin. Dit programma wordt woensdag 16 mei afgetrapt met een sport- en spelmiddag. Bovendien kan ‘een aantal uren’ een sportcoach ingezet worden.

“We hebben alle sportverenigingen en scholen in Sappemeer, én de woonzorgcentra in Sappemeer en Hoogezand, aangeschreven. Zodat we kunnen inventariseren wanneer behoefte is aan de inzet van de sportcoach.”

Verder kan iedereen wanneer hij of zij wil gebruik maken van de naast wijkcentrum ‘t Spinneweb geplaatste toestellen, die hufterproof zijn en net als de toestellen in de speeltuin regelmatig zullen worden gekeurd door medewerkers van BWRI.