Heropening Museum Station Kropswolde na renovatie

KROPSWOLDE - Het museum Station Kropswolde is zaterdag feestelijk heropend. Na een periode vol klusgeweld en stofwolken staat het museum er weer fraai bij. Dat moest gevierd worden.

Door Jessica Koning

En daarom nodigde Martijn Lagerwerf de bluesband Blues Fuel uit om te komen spelen. Lagerwerf is al jaren beheerder van het gebouw en tevens bewoner van één van de appartementen op de bovenste verdieping van het pand. De aanwezigheid van woonruimtes boven het museum, drie stuks om precies te zijn, vormen ook de aanleiding voor de onlangs afgeronde renovatie. De plafonds van het museum waren stro-gestuct. “En dat mag niet in verband met de brandveiligheid; niet veilig voor het museum maar ook zeker niet voor de woonruimtes”, zegt Lagerwerf. “We konden de verbouwing echter niet bekostigen uit het onderhoudsfonds. Met bijdrages van de gemeente en Nederlandse Spoorwegen, de eigenaar van het pand, kon de renovatie dan toch doorgaan. Alles eruit en de plafonds zijn vernieuwd en uiteindelijk met het originele uiterlijk weer mooi afgewerkt.” Daarnaast is het pleintje voor het museum opgeknapt. Eerder werd er links en rechts voor het pand geparkeerd maar nu is het pleintje eigenlijk een fraaie entree van het bijzondere museum.

Bouwval

Lagerwerf kwam 27 jaar geleden als gegadigde voor het pand om de hoek kijken nadat Nederlandse Spoorwegen het stationspand in Kropswolde in 1989 besloot te sluiten en eigenlijk ook wilde slopen. De stationshal stond al ruim tien jaar leeg en samen met onder andere zijn moeder, kunstenares Magda Lagerwerf, en een aantal medestudenten van kunstacademie Minerva ging Martijn in het pand aan de slag. Het was een bouwval zonder elektra en vloeren. Stuk bij beetje knapte het pand op en huisvestte het gebouw diverse galerieruimtes en werden exposities gehouden. Lagerwerf, zelf opgeleid als meubelmaker, hing zijn ambachtelijke gereedschappen aan de wand en steeds vaker wilde publiek ook een kijkje nemen. “En zo groeide er iets nieuws. Ik had ook één oude fiets van Groninger makelij. Die trok ook veel bekijks en ik ben me erin gaan verdiepen. Zo kwam ik erachter dat er in het noorden van Nederland ontzettend veel fietsfabrikanten, waaronder Veeno, Noordster en Fongers, waren ten opzichte van de rest van Nederland. En dat er zelfs rijscholen waren, waar men dus leerde fietsen.”

Oude fietsen

En zo komt het dat jaren later het station het Groninger Rijwielen Museum is geworden waar plek is voor 45 oude fietsen allemaal afkomstig uit de provincie. De handwerktuigen vormen eveneens een belangrijk onderdeel van het museum. Tel daarbij nog allerlei zaken op als oude drukpersen en bijvoorbeeld gesigneerd vinyl van jazzpianist Rein de Graaff. En over alles wat aanwezig is, heeft Lagerwerf wel iets interessants te vertellen.

ERICA-aardewerk

Tot slot is er nog een aparte ruimte vol aardewerk dat eveneens afkomstig is uit de provincie. “Zo hebben we een grote collectie ERICA-aardewerk aangevuld met handgemaakt aardewerk van onder andere Henk Bodewes.” Het station dat allerlei prachtige oude spullen herbergt gemaakt in de regio, was zaterdag bijna een poppodium. Zo’n zestig belangstellenden kwamen een kijkje nemen en genieten van het optreden van de bluesband.