Nieuwe stek voor Voedselbank Midden-Groningen

HOOGEZAND - Stichting Voedselbank Hoogezand e.o. heeft een nieuwe naam én een nieuwe locatie. Wethouder Peter Verschuren tekende vorige week voor respectievelijk onthulling en officiële opening.

Door Marc Jansen

“De statutaire naam is per 6 april veranderd in Stichting Voedselbank Midden-Groningen”, zegt voorzitter Beno Munneke. “De ‘e.o.’ stond onder meer voor de gemeente Slochteren. Daarin verandert dus niets. Wel komt Menterwolde er bij. Maar dat zal niet eerder dan medio juni, begin juli gebeuren. In overleg en in samenwerking met Voedselbank Veendam. Voor iemand uit Muntendam is het namelijk misschien wel logischer om naar Voedselbank Veendam te blijven gaan dan bij ons te komen.” “Per 1 april 2018 verstrekken we aan 349 huishoudens - 921 mensen - gratis levensmiddelen en verzorgingsproducten”, vervolgt Munneke. “We hebben dit aantal in tweeën gedeeld. Voor de ene groep is er uitgifte in de even weken, voor de andere groep in de oneven weken. We hebben daardoor elke vrijdag uitgifte. Wie op vrijdag verhinderd is, kan hier op maandag terecht. Verder hebben we een uitgiftepunt in de voormalige gemeente Slochteren, De Kandelaar in Schildwolde. Voor de toekomst denken we aan nog zo’n uitgiftepunt in bijvoorbeeld Zuidbroek.”

Nieuwe locatie

De 70-jarige oud-directeur van Woningstichting Talma vertelt het in het nieuwe pand van de voedselbank aan de Produktieweg 1, het voormalige onderkomen van Oostland Verhuizingen. Munneke: “Onze stichting, die in 2011 is ontstaan uit Stichting Parel, was gehuisvest in een voormalige bakkerij aan de Kees de Haanstraat. Maar dat ging niet meer. Onze vrijwilligers gaan twee keer week naar Meppel, waar één van de distributiecentra van de landelijke voedselbanken gevestigd is. De ene keer komen ze met drie pallets vol producten terug, de andere keer met vijf. Wekelijks dus acht pallets. Al die producten moesten letterlijk met de hand naar binnengedragen worden. Terwijl onze vrijwilligers gemiddeld 60-plus zijn... Bovendien stonden bij de uitgifte enorme rijen in de Kees de Haanstraat. Ook als het regende...” Op de nieuwe locatie, die 9 maart betrokken werd, behoort die problematiek tot de verleden tijd.

Meer ruimte

Munneke: “We zijn van 110 vierkante meter naar circa 500 vierkante meter gegaan. We hebben dus veel meer ruimte gekregen. Heel belangrijk, want we krijgen door verschillende bedrijven steeds meer voedsel geschonken. Zeker nu we opnieuw het Certificaat Voedselveiligheid hebben gekregen en we volgens de richtlijn van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vlees mogen invriezen op de dag van de THT-datum. We mogen het vlees nog maanden na die THT-datum aanbieden.” Aan de Produktieweg kunnen bovendien het busje en de aanhanger van de voedselbank naar binnen gereden worden en kan voor de bevoorrading gebruik worden gemaakt van een stapelaar. Ook bij het samenstellen van de voedselpakketten kan veel efficiënter gewerkt worden. Voorheen werden kratjes tot wel vijf keer van hun plek te gehaald en teruggeplaatst om ze van alle goederen te voorzien. Nu staan alle kratjes naast elkaar op tafels opgesteld en kunnen de vrijwilligers met winkelwagentjes vol producten langsrijden om ze te bevoorraden. En de klanten? Die hoeven niet meer buiten in de regen op hun beurt te wachten, maar kunnen gewoon naar binnen. Waar ze zelfs even kunnen gaan zitten.

Buikpijn

Munneke bekent nog wel wat buikpijn te hebben van de nieuwe huursom. “Die is met 1700 euro per maand flink hoger dan op de vorige locatie. Van de gemeente Hoogezand-Sappemeer kregen we incidenteel - altijd incidenteel - 11.500 euro. Met dat bedrag konden we de huur en de energierekening betalen. De gemeente Midden-Groningen heeft toegezegd dat we opnieuw op dat bedrag kunnen rekenen. Maar dat is nu niet meer genoeg... We hopen daarom op structurele steun. Misschien in het kader van de armoedebestrijding.”