SooS is terug op nieuwe plek

HOOGEZAND - Het heeft even lang geduurd als de gemiddelde zwangerschap, maar vrijdag was er weer SooS in Hoogezand. Op een nieuwe locatie: Centrum De Badde aan de Thorbeckelaan.

Door Marc Jansen

Desiree Biel uit Hoogezand is een van de vijf oprichters van SooS. “We hebben vanaf 2 februari 2013 bijna vijf jaar elke vrijdag- en zaterdagavond een jeugdsoos gedraaid in de Vredekerk in Hoogezand”, zegt de nu 19-jarige Desiree.

Tot woningcorporatie Lefier de Vredekerk verkocht aan pinkstergemeente Gemeente Gods. Desiree: “Kort voor de zomervakantie kregen we de mededeling dat we na de zomervakantie nog twee weken hadden om onze spullen weg te halen. Omdat er in de zomervakantie toch al zes weken geen SooS zou zijn, hebben alles nog voor de vakantie weggehaald.”

Wat volgde was een zoektocht naar een nieuwe locatie. “Amovement, het jongerencentrum van Kwartier Zorg & Welzijn, leek de enige overgebleven optie”, zegt Desiree, die als enige van de vijf oprichters nog steeds betrokken is bij SooS. “We hebben ook heel veel met ’Kwartier’ gesproken.”

Strenge regels

Deze gesprekken leidden tot niets. Desiree: “De verschillen zijn te groot. Bij ons komt veel jeugd met een rugzakje. Die jongeren hebben veel structuur nodig. Daarom hanteren wij heel strenge regels. Zo moet iedereen bij binnenkomst de zakken leeghalen, omdat we niet willen dat er drugs of wapens binnenkomen. Verder moeten de jassen aan de kapstok en mogen bezoekers geen eigen eten en drinken meenemen. Bij Amovement zijn ze wat losser...”

Amper tot deze conclusie gekomen, bleek Centrum De Badde nog een optie. “We hadden niet meteen aan De Badde gedacht. Omdat we daar huur moeten betalen, terwijl we geen subsidie krijgen. Maar toen bleek dat we de huur vanuit het wijkbudget zouden kunnen betalen, hebben we half maart een gesprek gehad met de beheerders van De Badde.”

Een heel goed gesprek, meent Desiree. “Beide partijen hadden direct iets van: wanneer kunnen we beginnen? Nou, heel snel dus. Waarbij we eerst een proeftijd van twee maanden hebben afgesproken.”

De Badde

De Badde vormt derhalve sinds 6 april elke vrijdag en zaterdag van 19.00 tot 23.00 uur het decor voor SooS. Desiree: “Sinds we geen maximumleeftijd meer hanteren, gebruiken we het woord ‘jeugdsoos’ niet meer.”

De beschikbare ruimte is iets kleiner dan in de Vredekerk. Maar dat zal de pret niet drukken, weet Desiree. “De jeugd vermaakt zich wel. Waarmee? We hebben drie tv’s. Die zijn beschikbaar voor Xbox en PlayStation. Verder is er muziek, kan er gedanst worden en kunnen spelletjes gedaan worden. Er zijn zelfs mensen die hun huiswerk maken...”

Alcohol wordt niet verkocht. “En drugs komen ook niet binnen”, beklemtoont Desiree, die de opleiding tot onderwijsassistente volgt (’daarna wil ik naar de Pabo’). Heel gek is het dan ook niet dat het de bedoeling is eens per maand op zaterdag een kinderdisco (voor kinderen in de basisschoolleeftijd) te houden in De Badde.