Dorpshuis Aalmanshuus eindelijk in de steigers

WESTERBROEK - Na afgelopen weekend is dorpshuis Aalmanshuus in Westerbroek dan eindelijk leeg. Het gebouw daterend uit 1889 wordt grondig verbouwd. Na een jarenlange voorbereiding kunnen de fraaie plannen die er liggen, eindelijk ten uitvoer worden gebracht.

Door Jessica Koning

Manou de Vries, inwoonster van het dorp en sinds een jaar bestuurslid en secretaris van Stichting Dorpshuis Westerbroek, heeft er naar eigen zeggen een baan bij gekregen.

“Er komt zoveel bij kijken. Het gaat niet alleen om de boel leeghalen. Waar laten we alle spullen? Wat gebruiken we opnieuw, wat moet er aangeschaft worden, klopt de planning, welke ideeën voor de verbouw zijn haalbaar en welke niet? Overal moet over na worden gedacht. En dat moeten we met elkaar doen. Een ontzettend mooie klus, maar bovenal heel erg druk”, glimlacht Manou.

Faciliteit van Westerbroek

Dat ‘met elkaar’ betekent met het bestuur, met de verenigingen die gebruik maken van het dorpshuis, de school en de gemeenschap.

“Het is een faciliteit van Westerbroek, het toegekende bouwbudget is gemeenschapsgeld. Dus wat we willen is dat iedereen tevreden is met het nieuwe dorpshuis”, vertelt bestuursvoorzitter Jos ter Voert.

Pand in de steigers

Dat nieuwe dorpshuis zou medio september/ oktober klaar moeten zijn. Mits de bouwwerkzaamheden volgens schema verlopen.

Het pand staat in ieder geval al flink in de steigers. Het oude gedeelte, daterend uit 1889, wordt zoveel mogelijk in de oude stijl gerenoveerd. Het nieuwere gedeelte, dat stamt uit 1971, wordt volledig gestript.

“Er komt een nieuwe aanbouw en dus een nieuwe gymzaal – waarvan de inventaris naar buiten kan, waardoor kinderen ook buiten gymles kunnen krijgen - met kleedruimtes, douches en toiletten, en ook de entree krijgt een andere indeling. Dan zijn we nog bezig met subsidieaanvragen om tijdens de verbouwing het pand volledig toegankelijk voor minder validen te krijgen. Daar komt ongelooflijk veel bij kijken en we hopen dat het doorgaat. We doen er in ieder geval ontzettend ons best voor”, benadrukt Manou.

Een ander ‘dingetje’ dat opgelost moest worden, was het tijdelijk huisvesten van de verenigingen die hun activiteiten in het dorpshuis houden. En dat zijn er nogal wat. “Zo gaan bijvoorbeeld de gymclub voor 65-plussers en het shantykoor tijdelijk in de kerk aan de slag, de tafeltennisclub gaat oefenen in Engelbert, het Vrouwen Netwerk wijkt tijdelijk uit naar de school, de kaartclub gaat de voetbalkantine in en de bootcampers mogen een boerenschuur gebruiken. De meeste clubs hebben zelf iets kunnen vinden en waar nodig hebben we samen met ze gezocht naar een goede oplossing”, vertelt Manou.

Samen doen

Het samen doen is tijdens dit proces erg belangrijk gebleken. “Zo is de inzet van vrijwilligers heel belangrijk. Sterke mannen die meehelpen de boel leeg te halen, mensen die helpen met inpakken en ga zo maar door.”

“Er vindt hier bij ons in het dorp ook wel een verschuiving plaats”, vult bestuursvoorzitter Jos Manou aan. “Het is voor mensen hier niet alleen een plek om te wonen, maar een dorp waar we met elkaar voor staan en draagkracht hebben om dingen te willen behouden en dat geldt ook zeker voor ons dorpshuis”, refereert Jos aan de periode een aantal jaren geleden waarin de plannen voor het Aalmanshuus op losse schroeven stonden.

“Als het eropaan komt, doen we het hier samen en dat is een mooie ontwikkeling”, besluit hij. Wanneer de grote opening van het vernieuwde Aalmanshuus is, weet nog niemand. “Maar dat het groots gaat zijn en voor en door de Westerbroekers is, dat staat vast”, aldus Manou.