Midden-Groningen zet schouders onder huisvesting asielzoekers met verblijfsvergunning

HOOGEZAND - De gemeente Midden-Groningen heeft de taakstelling voor het huisvesten van asielzoekers met een verblijfsvergunning ruimschoots gehaald.

In de tweede helft van 2017 moesten de drie gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde samen 38 zogeheten asielgerechtigde vergunninghouders huisvesten. Dat zijn er 47 geworden. Elke gemeente in Nederland moet per jaar een bepaald aantal asielgerechtigde vergunninghouders huisvesten. De gemeente Midden-Groningen moet in het eerst halfjaar van 2018 48 vergunninghouders huisvesten. De ‘voorsprong’ uit het vorige halfjaar wordt meegeteld. Wethouder Anja Woortman: “Ik ben blij dat we er in goede samenwerking met de corporaties in geslaagd zijn zo veel vergunninghouders een veilige plek te bieden in onze gemeente.”

Humanitas

Midden-Groningen pakt de begeleiding van statushouders voortvarend aan. Vergunninghouders in een woning plaatsen is de eerste stap. Hierna is goede begeleiding nodig zodat nieuwkomers zich snel thuis voelen en goed integreren en participeren. Humanitas zorgt in opdracht van de gemeente in Midden-Groningen voor de eerste opvang en begeleiding.

Thuis in Midden-Groningen

Nieuwe statushouders doorlopen het introductietraject ‘Thuis in Midden-Groningen’. In acht bijeenkomsten krijgen zij les over belangrijke Nederlandse waarden, gezondheidszorg, administratie bijhouden, woonvaardigheden. Ze maken een plan hoe ze mee willen gaan doen in de samenleving en ondertekenen een participatieverklaring. In 2017 hebben 75 statushouders dit traject doorlopen.

Werk

Al tijdens hun inburgeringstraject voert BWRI gesprekken met de statushouders over wat ze willen en kunnen gaan doen, en welke tussenstappen er nodig zijn om - uiteindelijk- aan het werk te komen. Midden-Groningen test statushouders op hun vaardigheden en competenties, faciliteert taalstages of helpt statushouders aan vrijwilligerswerk. De gemeente biedt sinds eind 2017 extra taallessen aan, zodat statushouders sneller Nederlands leren en eerder hun inburgeringsexamen gaan doen. Doel van deze aanpak is statushouders actief te krijgen en houden en hen goed voor te bereiden op een zelfstandig leven in Nederland.