Corien Oranje te gast op obs Oetkomst in Kolham

KOLHAM - De laatste schooldag voor het lange paasweekend was een heel gezellige op obs Oetkomst in Kolham. Niet alleen schoof de jeugd aan voor een heerlijke paaslunch, ook had de school een bijzondere gast.

Door Jessica Koning

Kinderboekenschrijfster Corien Oranje uit Haren was donderdag in het kader van de Schoolschrijver-maand naar Kolham gekomen. Deze bijzondere maand werd donderdag, aan het einde van de schooldag, samen met alle kinderen, leerkrachten, de bibliothecaresse en aanwezige ouders afgesloten. Tijdens De Schoolschrijver-maand hebben alle leerlingen van de Oetkomst kennisgemaakt met vier Schoolschrijvers. Drie daarvan verschenen op het digibord. Zij gaven (digitaal) inspirerende lessen vol boeken- en schrijftips. Daarbij deelden de schrijvers allemaal een schrijfgeheim met de kinderen. Zo ook Corien Oranje. “Maak het je hoofdpersoon vooral heel moeilijk, zorg dat deze zwaar in de problemen komt”, gaf zij haar geheim prijs. Als voorbeeld gaf ze het sprookje Roodkapje. “Roodkapje loopt niet over de stoep naar oma, maar gaat door een groot bos. Verder komt ze een boze en hongerige wolf tegen. Daarmee maak je het verhaal spannend en leuk.”

Vieze woorden

Corien Oranje ging per groep met de leerlingen aan de slag. Zo las ze de kleinsten voor uit een boek vol vieze woorden. “Toen ik vervolgens in groep 3 en 4 kwam, was ik helemaal verbaasd. Meestal laat ik groepen 3 als opdracht een verhaal tekenen, maar deze kinderen kunnen gewoon al schrijven, geweldig!”, stelde de kinderboekenschrijfster. Dat de kinderen Corien in hun hart hebben gesloten, bleek wel uit het enthousiasme van de leerlingen. Allemaal maakten ze mooie opdrachten en luisterden ze aandachtig naar de schrijftips van Corien. Ook werden gedichten en verhalen gemaakt. Zo maakten de leerlingen uit de groepen 7 en 8 een verhaal af van Corien nadat zij de eerste paar regels gaf. “Gruwelijk spannende dingen heb ik van jullie gelezen!” [caption id="attachment_41461" align="aligncenter" width="1280"]Corien Oranje te gast op obs Oetkomst in Kolham. Foto: Jessica Koning Foto: Jessica Koning[/caption]

Kostbare momenten

Het was een maand vol schrijf- en leesopdrachten die zowel in de klas als thuis werden uitgevoerd. Dit alles met als doel het leesplezier van de kinderen te vergroten. “En Schoolschrijvers zijn er ook om het voorlezen aan je kinderen te stimuleren. Zelf heb ik mijn vier zoons net zo lang voorgelezen, totdat ze het zat waren en me van de bedrand afduwden”, glimlachte Corien. “Samen lezen en ook zeker het voorlezen levert een enorme woordenschat op en tegelijkertijd een boel kostbare momenten met je kind.” “Thuis valt de meeste winst te behalen”, vulde bibliothecaresse Henny Smit-Borg schrijfster Corien aan. Het enthousiasme voor het lezen heeft de afgelopen maand een flinke boost gekregen. Hopelijk gaat iedereen thuis ook aan de slag.” De Bibliotheek werkt nauw samen met de basisscholen op het gebied van leesbevordering. “De Oetkomst was zo’n zes jaar geleden één van de eerste scholen in de regio met een eigen bibliotheek. Inmiddels heeft het merendeel van de scholen in de omgeving een eigen bieb”, stelde Henny tevreden vast.