Tapmahoe Sopacua uit Foxhol in Oranje Onder 18

FOXHOL - Tapmahoe Sopacua uit Foxhol is in de jeugd van FC Groningen gewend aan maximaal een paar honderd man publiek. Vrijdag echter zagen in het Italiaanse Biella 3500 mensen hem met een basisplaats debuteren in Oranje Onder 18.

Door Marc Jansen

De 17-jarige Tapmahoe Sopacua speelde rechtsback in een elftal dat een oefenwedstrijd speelde tegen Italië Onder 18.

“De trainer (Bert Konterman; red.) had ons er voor de wedstrijd op gewezen dat Italianen anders voetballen dat wij gewend zijn. Dat ze voetballen om te overleven, vechten voor wat ze waard zijn”, vertelt de Foxholster.

Hoewel gewaarschuwd, bleek Oranje Onder 18 niet opgewassen tegen het vooral agressievere spel van de Italianen. “Helaas. 3-1 verloren”, verzucht Tapmahoe, die de hele wedstrijd mocht blijven staan.

“Ik heb er ondanks de nederlaag een prima gevoel aan overgehouden. Ik heb redelijk gespeeld. Al moest ik wel even wennen aan het tempo en het niveau. De trainer zei ook dat ik netjes gespeeld had. Verder heb ik nog niet echt feedback gehad.”

Tapmahoe begon zijn voetballoopbaan bij VV Hoogezand. Na het seizoen 2010/ 2011 maakte hij de overstap naar FC Groningen. “Ik ben begonnen in de D3”, zegt Tapmahoe. “Het jaar erop D1, vervolgens C2 en C1, daarna twee jaar Onder 17 en nu Onder 19.”

Rechtsback

Aanvankelijk was hij aanvaller. “Rechts- of linksbuiten. Maar in de loop der jaren ben ik steeds een linie naar achteren geschoven. Ik heb eerst nog centraal achterin gespeeld, maar ik ben niet zo heel groot: 1,76 meter. Daarom ben ik uiteindelijk - als eerstejaars B’er - rechtsback geworden.”

Op die plek voelt hij zich senang. Zijn sterke punten? “Ik ben een rechtsback die graag mee naar voren gaat. Indribbelen of een combinatie maken met de rechtsbuiten of een middenvelder en er overheen klappen. Ik ben niet de snelste, maar ben wel redelijk snel. Zeker op de eerste meters.”

Verbeterpunten zijn er ook, weet Tapmahoe. “Ik ben er nog lang niet. Een van de dingen die veel beter kunnen is het koppen. Dat heeft niet alleen met mijn lengte te maken, hoor. Ik wil ook nog wel eens te veel alleen op de tegenstander letten in plaats van zowel de tegenstander als de bal in de gaten te houden.”

De rechtsback is echter overduidelijk op de goede weg. Niet voor niets debuteerde hij in november in het duel met Quick Boys in Jong FC Groningen.

“En na die wedstrijd ben ik al vaker met ‘Jong’ meegegaan”, zegt Tapmahoe, die standaard ‘gewoon’ met zijn eigen team traint. “Ik zou wel met de beloften gaan trainen, maar die trainingstijden komen niet overeen met onze trainingstijden. Terwijl mijn schooltijden zijn afgestemd op die trainingstrijden. En aangezien ik in het examenjaar van de havo zit...”

Oranje Onder 18

Dat er muziek zit zijn carrière blijkt bovendien uit diens allereerste uitverkiezing voor Oranje. Deze selectie volgde op een tweedaagse trainingsstage in februari.

“Omdat het voor mij allemaal nieuw was, had ik best wat spanning”, zegt Tapma over deze stage. “Maar dat heeft geen effect op mijn presteren gehad. In de D’tjes wilde ik nog wel eens heel nerveus zijn voor een wedstrijd. Maar sinds ik daarover heb gesproken met mijn trainer, is dat veel minder geworden. Bovendien leer je vanzelf om te gaan met spanning als je langer bij FC Groningen zit.”

7 maart werd de voorlopige, 27-koppige selectie van Oranje Onder 18 bekendgemaakt. Tapmahoe zat er bij, net als diens ploeggenoot bij FC Groningen Daniël van Kaam. Laatstgenoemde ontbrak vervolgens in de definitieve selectie, die 16 maart bekendgemaakt werd.

Tapmahoe zat er wél bij. En kon zich opmaken voor zijn eerste interland. Vrijdag om 14.30 uur was het zover. In Stadion Agate in Biella klonk het Wilhelmus voor het Foxholster talent met die prachtige Molukse naam (’mijn naam betekent: hij die vrede brengt’). ”Dat was een mooi moment.”

Oranje Onder 18 heeft dit seizoen geen activiteiten meer. Of volgend seizoen meer interlands volgen, staat derhalve in de sterren geschreven. Eerst maar eens blijven presteren bij FC Groningen, weet Tapmahoe. ”Ik heb nog geen contract. Ik heb me daarom ook ingeschreven voor een studie fysiotherapie. Maar de club heeft in het beleidsplan opgenomen dat meer spelers naar het eerste elftal moeten doorstromen. En het gaat nu wel heel lekker met me.”