Make-over voor speeltuin in Hoogezandster straat Aurora

HOOGEZAND - De speeltuin in de Hoogezandster straat Aurora heeft vorige week een complete make-over gekregen. Het resultaat van een sterk staaltje burgerinitiatief.

Door Marc Jansen

De speeltuin in het hofje werd in 2017 ook al onder handen genomen. “We hadden behoorlijke overlast van hangjeugd”, vertelt buurtbewoner Michiel Blaak. “Zeker in het speelhuisje. Daar vonden we bijvoorbeeld restanten van joints en gebruikte condooms.” Wat volgde was een opknapbeurt, waarbij onder aanvoering van de buurtcommissie het dak van het speelhuis werd verwijderd, speeltoestellen werden opgeknapt, het zand werd vervangen en struiken werden gesnoeid. “Sindsdien is van overlast eigenlijk geen sprake meer”, zegt Blaak.

Subsidie

Hij wilde echter meer. “Ik heb de provincie aangeschreven voor een subsidie voor nieuwe speeltoestellen. In het kader van Uitvoeringsprogramma Leefbaarheid worden subsidies toegekend aan kleinschalige initiatieven die de woon- en leefomgeving beter, mooier en leuker maken.” In november kreeg de 36-jarige Hoogezandster uitsluitsel van de provincie: “We kregen 7200 euro voor nieuwe speeltoestellen en valondergrond.” Nadat Blaak groen licht had gekregen van de gemeente, die verantwoordelijk is voor de veiligheid van de speeltoestellen in de speeltuinen én toestemming moet geven voor het plaatsen van nieuwe toestellen, konden zand en gras (alsmede een enkele spoorbiels) afgegraven en afgevoerd worden.

Nieuwe toestellen

Dat gebeurde zaterdag 17 maart. De dinsdag erop werden de nieuwe toestellen geplaatst. “Een klimrek, een evenwichtsbalk en een bankje. Deze zijn geleverd door Arkema uit Appingedam. Verder hebben we valondergrond van Dekowood gebruikt. Die bestaat uit speciaal geprepareerde houtsnippers”, zegt Blaak, die door tal van buurtbewoners werd geholpen. “Dat gaat hier heel gemakkelijk. Even een briefje, een berichtje op Facebook, een berichtje in de groepsapp en men staat klaar om te helpen. En niet alleen ouders met kleinere kinderen, maar ook mensen van wie de kinderen al lang de deur uit zijn of mensen die niet eens kinderen hebben.”
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_41341" align="aligncenter" width="5184"] Foto: Michiel Blaak[/caption] De vader van drie kinderen verheugt zich nu op wat beter weer. Zodat de kinderen uit de buurt de speeltuin naar hartenlust kunnen gebruiken. “Ik ben best trots op wat we hier als buurt voor elkaar gekregen hebben.”