Achter de kassa van Alwijn Slijterij Wijnerij: Rob Witwers

Hoogezand - In de rubriek ‘Achter de kassa’ een kort portret van een kassamedewerker van een winkel in het verspreidingsgebied van de HS-krant. Deze week met Rob Witwers.

Achter de kassa bij: “Alwijn Slijterij Wijnerij.”

Naam: “Rob Witwers. Mijn roots schijnen in Oostenrijk te liggen. Een Witwer is een weduwnaar.”

Leeftijd: “Ik ben 25 jaar.”

Woonplaats: “Hoogezand.”

Sta je uitsluitend achter de kassa of heb je ook andere werkzaamheden? “Het is een klein bedrijf; eigenaar Alwin Prenger en ik zijn met z’n tweeën. Ik verricht daarom alle voorkomende werkzaamheden. Die variëren van het netjes houden van de winkel en bestellingen doorgeven tot het adviseren van klanten. Met name dat laatste is in een slijterij natuurlijk wel heel belangrijk.”

Heb je een fulltime of een parttime baan? “Ik werk parttime; 24 uur per week.”

Wat doe je ernaast? “Ik werk ook nog een paar uur in de week bij ‘Jumbo Martenshoek’. Op de broodafdeling en in de winkel. Maar mijn hoofddoel is verder te gaan als slijter.”

Hoe lang werk je al bij Alwijn? “Vanaf het begin. Dat is dus vijfenhalf jaar. Alwin heeft me opgepikt bij de Mitra in Martenshoek.”

Op welke dagen werk je het liefst? “De vrijdag met de koopavond. Het is dan altijd lekker druk, heel gemoedelijk en gezellig. Gewoon een heel fijne dag om te werken.”

Heb je een favoriet product? “Ik vind elk product of elke artikelgroep interessant. Maar ik ben wel heel enthousiast over wijn. Ik volg momenteel ook een wijncursus. Ik vind het heel leuk iets te weten over de geschiedenis van wijnen. En uiteraard lust ik ook wel een glaasje...”

Ken je alle prijzen uit je hoofd? “Wij moeten alle prijzen zelf invoeren in de kassa. Daardoor zie je alle prijzen wel eens voorbijkomen. Dus ja, ik ken de prijzen wel uit mijn hoofd.”

Heb je favoriete klanten? “Gewaagde vraag... Om eerlijk te zijn, heb ik het meest met de mensen die al vanaf het begin klant zijn. Omdat je die wat beter kent, maak je daar al snel een praatje mee. Maar ik vind het ook heel leuk als klanten echt geïnteresseerd zijn in bijvoorbeeld wijn of whisky. En ik mag ook graag achteraf wat sparren met mensen die op mijn advies iets gekocht hebben. Ja, ook als ze het niet met me eens zijn.”

Ben je er bewust van dat je achter de kassa het visitekaartje van het bedrijf bent? “Ja. Ik ben op dat moment het gezicht van de winkel. Ik zorg er daarom altijd voor dat ik er representatief uitzie, vriendelijk ben en professioneel ben. Als ik mijn dag eens niet heb, mag de klant dat niet merken.”