Startsein voor bijzonder Nieuw Woelwijck Gilde

SAPPEMEER - ROC Noorderpoort en Nieuw Woelwijck hebben de handen ineengeslagen voor een heel bijzondere samenwerking. Donderdag was het officiële startmoment van het Nieuw Woelwijck Gilde.

Door Jessica Koning

Vanaf de start van het nieuwe schooljaar, komende september, starten vijftien studenten van de opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen of Gehandicaptenzorg in dit Nieuw Woelwijck Gilde. “We vinden het heel spannend”, zegt stagecoördinator Marjan Ubels. “We zijn ontzettend lang met de voorbereiding bezig geweest. Het hele idee begon eigenlijk door het periodieke contact dat we hebben met de SBB, Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Het idee voor een gilde werd eens genoemd en daar zijn we meteen op ingesprongen.”

Win-winsituatie

Voor Nieuw Woelwijck was de visie van meet af aan duidelijk. “We moeten hier met elkaar een win-winsituatie van maken. Wij kunnen de studenten een mooie leer- en werkplek aanbieden en wij hopen uiteindelijk dat stagiairs waardevolle medewerkers van ons kunnen worden.” Een van de studentes die meteen razend enthousiast over het Nieuw Woelwijck Gilde was, is Rozan van Heuvelen. De 17-jarige scholiere wil maar één ding: werken in de gehandicaptenzorg. Ze was een van de eersten die hun sollicitatiebrief inleverden. En het was ook niet haar eerste sollicitatie bij deze bijzondere woongemeenschap. “Al in mijn eerste jaar wilde ik hier stage lopen, maar het is een plek waarvoor je derdejaars moet zijn. Nu ik hier al een paar keer ben geweest, snap ik ook waarom”, glimlacht Rozan.

Roeping

Het werken in de gehandicaptenzorg is voor Rozan misschien wel een roeping of zelfs een missie. En dat ze straks aan de slag gaat in Nieuw Woelwijck maakt het voor haar extra bijzonder. Haar nu 14-jarige zusje zal op haar achttiende ongeveer in deze gemeenschap gaan wonen. Dit vanwege haar verstandelijke handicap en klassiek autisme. “Door haar heb ik dit beroep gekozen, omdat ik zie hoe mooi en dankbaar het is om iets voor deze groep mensen te betekenen. Met mijn zusje heb ik een fijne en bijzondere band. Stel dat ik hier ooit zou gaan werken, heb ik haar toch nog een beetje dichtbij me. Ik denk wel dat mijn stage ook heel heftig kan zijn. Ik ga veel mooie kanten van de gehandicaptenzorg zien, maar ook confronterende aspecten, waarbij ik dan denk: och ja, zo gaat het straks met mijn zusje ook”, zegt Rozan.

Gilde

De derdejaarsstudenten gaan hun laatste jaar van de opleiding allemaal aan de slag binnen Nieuw Woelwijck. De traditionele leslokalen van het Noorderpoort hoeven ze niet meer in. Een vaste docent van de opleiding komt zo’n anderhalve dag per week lesgeven binnen de muren van Nieuw Woelwijck. De rest van de werkweek gaan de studenten in de praktijk aan de slag én krijgen ze lessen en workshops van medewerkers van de zorginstelling zelf. “Ik denk dat we zo ontzettend veel gaan leren op deze manier. We kunnen de geleerde theorie meteen toepassen doordat alles op één plek gebundeld is. De lijntjes zijn superkort”, zegt Rozan. “En als het goed is, sluiten ze het jaar hier alle vijftien af met een pak ervaring en een geldig diploma op zak”, besluit Marjan Ubels.