Vrijwilligerscollege geeft basistraining Laaggeletterdheid

HOOGEZAND - Het Vrijwilligerscollege van Kwartier Zorg en Welzijn begint donderdag 5 april met een basistraining Laaggeletterdheid. Deelnemers worden opgeleid tot taalvrijwilliger.

Laaggeletterden zijn volwassenen die doorgaans wel gewoon naar school zijn geweest, maar niet zo goed kunnen lezen en schrijven dat ze voldoende overweg kunnen met alle schriftelijke informatie van onze samenleving. Moeite hebben met lezen en schrijven heeft grote gevolgen: schaamte, onbegrip en voor dagelijkse bezigheden afhankelijk zijn van anderen. Taalvrijwilligers geven laaggeletterden extra begeleiding op het gebied van lezen en schrijven. Dit moet leiden tot meer onafhankelijkheid.

Lesmateriaal en werkvormen

De training bestaat uit vier bijeenkomsten, waarin de deelnemers veel informatie krijgen over het in te zetten lesmateriaal, passend bij het taalniveau en het leerdoel van de laaggeletterde. De modules bevatten daarom veel werkvormen. Verder leren de deelnemers hoe ze volwassenen kunnen begeleiden bij het verbeteren van hun taal- en andere basisvaardigheden. Ook wordt aandacht geschonken aan de coachende rol van de vrijwilliger. Na de basistraining kunnen verdiepingsmodules gevolgd worden.

Aanmelden

Het Vrijwilligerscollege geeft de basistraining in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven. Plaats van handeling is Kwartier Zorg & Welzijn in Hoogezand. De bijeenkomsten zijn steeds op donderdag, van 14.00 tot 17.00 uur.
Aanmelden: www.kwartierzorgenwelzijn.nl.