Daan Munneke uit Kropswolde in Kinderjury 2018

KROPSWOLDE - Daan Munneke is benoemd tot lid van de Kinderjury 2018. Een hele eer en een knappe prestatie want de brief van deze 10-jarige inwoner van Kropswolde werd uit zo’n 350 inzendingen gekozen.

Door Jessica Koning

Het was vorige week woensdag dan ook een geheimzinnige boel op de Walstraschool in Kropswolde. Groep zes wist niet beter dat kinderboekenschrijfster Mariken Jongman langs zou komen voor een presentatie. Maar waarom waren Daans moeder en oma op school? En waarom kwam iemand van de krant bij de presentatie kijken? Mariken Jongman hield het aanvankelijk allemaal nog even lekker geheim. Ze ging met de schoolklas in gesprek over het belang van lezen en sloeg toen handig een bruggetje naar de Kinderjury. Daans vinger prikte – als enige van de klas - hoog de lucht in toen Mariken vroeg wie daarmee bekend was. “Ik dacht eigenlijk alleen maar wat leuk dat ze over de Kinderjury vertelt, want dan weet nu iedereen uit de klas wat dat is”, vertelt Daan. “Pas op het allerlaatst had ik door dat ik gewonnen had. Wat ik toen dacht? Nee echt?! Dat kan niet!”, lachte Daan. Daan is altijd al druk met lezen bezig geweest, liet zijn trotse moeder Karijn weten. “En eigenlijk onze hele familie. Boeken horen gewoon bij ons”, vulde de oma van Daan aan. Zij moesten Daans benoeming drie weken gehouden houden...

Moeder of mama

Daan las in de Kidsweek over de Kinderjury en wilde zich graag inschrijven. “Ik vind lezen heel leuk en doe het ook erg veel. Zowel boeken van nu als de kinderboeken van mijn ouders. Het leuke vind ik de verschillen in taal. In de boeken van mijn ouders wordt een mama, moeder genoemd bijvoorbeeld. En ook wordt heel vaak ‘U’ gebruikt. Dat is in de kinderboeken van nu niet zo. Ook kan ik na het lezen van een boek goed navertellen over het verhaal. En die dingen heb ik allemaal beschreven op de brief voor de wedstrijd van de Kinderjury.” Daans favoriete schrijver is John Flanagan, auteur van de spannende en populaire serie ‘De Grijze Jager’. Met zijn benoeming is hij lid van de Senaat van de Kinderjury geworden, een heuse senator derhalve. Vanuit iedere provincie is een vertegenwoordiger gekozen. Zij gaan namens heel lezend (kinder)Nederland het beste kinderboek van dit moment kiezen. Ieder kind kan stemmen en de vijf boeken met de meeste stemmen worden grondig door de Senaat bestudeerd. Vervolgens schrijven de senatoren een Kinderjuryrapport over de boeken en geven ze hun eigen favoriete boek de Pluim van de Senaat. Nogal een verantwoordelijke taak dus. Maar Daan vindt het niet spannend. “Ik heb er vooral heel veel zin in”, glimlacht hij.

Stembus geopend

Met de bekendmaking van Daans plek in de Kinderjury werd het al vlug feest in de klas. Daan kreeg naast een oorverdovend applaus een mooie pet, button, een prachtig jasje en een heel grote taart om uit te delen aan zijn klasgenootjes. Ondertussen is in Daans klas ee grote stembus geplaatst. En moet Daan zijn klasgenootjes zien aan te sporen boeken te gaan lezen en te gaan stemmen. Dit kan tot en met 16 mei.