BOTHS Week van de techniek geopend met virtuele laswedstrijd

HOOGEZAND - Met een virtuele laswedstrijd is maandag BOTHS Week van de Techniek 2018 afgetrapt. Plaats van handeling was het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand.

BOTHS (Bedrijven Onderwijs Techniek Hoogezand-Sappemeer) Week van de Techniek is een projectweek met als doel jongeren te stimuleren te kiezen voor een loopbaan in de techniek en hen te attenderen op de vele opleidingsmogelijkheden op zowel mbo- als hbo-niveau.

Niet alleen voor jongens

Circa vierhonderd leerlingen uit groep 7 van basisscholen in de gemeente Midden-Groningen zullen in de praktijk ondervinden dat techniek niet saai is en bovendien niet alleen geschikt is voor jongens. Dit laatste haalde ook directeur Ineke de Roo van het Aletta Jacobs College aan in haar openingspraatje: “Ik was blij vandaag in de krant te lezen dat steeds meer meisjes voor het vak installatietechniek kiezen.” Wethouder Jaap Borg van Economische Zaken haakte hierop in. “Ik las laatst dat steeds meer meisjes loodgieter worden”, zei hij. “Maar van alle loodgieters is slechts 1 procent een meisje.”

Laswedstrijd

Thema van de Week van de Techniek is dit jaar: ‘Een wereld zonder techniek, een wereld zonder toekomst’. In dit kader MSO Groningen uitgenodigd voor de opening. MSO staat voor Metaal- en Scheepsbouw Opleiding Groningen. Dit kennis- en kundecentrum gebruikt ‘Augmented Reality’ - een technologie die de realiteit en de virtuele wereld met elkaar verbindt - voor de lasopleiding. “Leren door te proberen”, stelde Jochum Admiraal van MSO Groningen. Vervolgens werd deze technologie toegepast in de officiële opening van BOTHS Week van de Techniek 2018: een virtuele laswedstrijd tussen de wethouders Jaap Borg en Erik Drenth en de scholieren Mayte Koning van de Theo Thijssenschool en Milou Bakker van Het Ruimteschip. Waarbij Erik Drenth zich het meest bedreven in het (virtueel) lassen toonde. [caption id="attachment_41148" align="aligncenter" width="373"] Wethouder Jaap Borg kijkt hoe zijn collega Erik Drenth het er vanaf brengt. Foto: Marc Jansen[/caption]

Week van de Techniek

BOTHS Week van de Techniek 2018 duurt tot en met vrijdag 16 maart. Het dagprogramma bestaat steeds uit een rondleiding en activiteit bij een technisch bedrijf in de regio en een aantal workshops op de afdeling techniek van het dr. Aletta Jacobs College. In deze workshops bouwen de scholieren een ventilator, die wordt aangedreven door een zonnecel.