Tijd voor iets nieuws bij Humanitas

HOOGEZAND - Het nieuwe kantoor van Humanitas Midden-Groningen is open. Het pand aan de Troelstralaan 7 in Hoogezand werd donderdag geopend door wethouders Jan Jakob Boersma en Peter Verschuren.

Door Jessica Koning

Vervolgens stonden de deuren twee dagen – vrijdag en zaterdag - open voor een ieder die graag een kijkje wilde nemen achter de schermen bij de organisatie. Het bestuur van de afdeling greep de verhuizing en de opening van het nieuwe kantoor aan om het vrijwilligerswerk van Humanitas te promoten. “Niet alleen hebben we onze vrijwilligers en cliënten uitgenodigd, ook geïnteresseerden en de mensen hier uit de buurt hebben we uitgenodigd”, zegt voorzitter Bert Kolk. “Zo kan men kennis maken met onze organisatie en zien wat we allemaal doen”.

Hospice

En dat is niet niets. Humanitas Midden-Groningen is een vrijwilligersorganisatie die mensen een steuntje in de rug geeft, die dat nodig hebben. Denk aan hulp bij het doen van boodschappen, maatjesprojecten en ook werken er diverse vrijwilligers van Humanitas in het hospice van Hoogezand. Maar ook vele nieuwkomers in Nederland worden begeleid; in de breedste zin van het woord. “Dat begint bij het aanvragen van een bankpasje tot aan het vinden van een fijne school voor de kinderen uit een gezin. Maar ook taalondersteuning en fietslessen door 1 op 1 met elkaar te oefenen bijvoorbeeld. We helpen deze groep nieuwe Nederlanders desgewenst met het verwerven van hun plek in deze maatschappij.”

Papparazzo

In het nieuwe kantoor is ook een mooie ruimte ingericht voor de zogenoemde papparazzo-afdeling. “Hier helpen we mensen die hun financiële administratie niet op orde hebben. We brengen samen met de cliënt alles in kaart en kunnen helpen bij het indienen van aanvragen en het invullen van belastingaangiftes. Let wel, we ondersteunen de mensen, we nemen niets over. Men blijft zelf verantwoordelijk voor deze zaken”, legt Kolk uit. Voordat Humanitas neerstreek aan de Troelstralaan, was de organisatie zo’n zeventien jaar gevestigd aan de Kerkstraat. “Een mooie centrale plek, maar het pand huurden we op antikraak-basis. Na al die jaren was het flink uitgeleefd en ook waren we niet zo toegankelijk door de hoge trap bij de ingang. Hierdoor vonden we echt dat het tijd werd voor iets nieuws.” En dat nieuws is dus nu feestelijk geopend. De open dagen zijn volgens Kolk bijzonder gezellig verlopen. “Veel nieuwkomers die we begeleiden, zorgden voor heerlijke hapjes, vrijwilligers zijn massaal aanwezig om te vertellen over ons werk en de belangstelling is groot. We hebben sowieso ontzettend veel leuke reacties gehad, zowel op het pand als op het werk dat we verrichtten”, besluit Bert Kolk.