Schoonmaakactie De Futen op Zuidlaardermeer

KROPSWOLDE - Kanovereniging De Futen uit Kropswolde houdt zaterdag 10 maart een schoonmaakactie op het Zuidlaardermeer.

Gewapend met afvalmanden en grijpstokken vissen leden van de kanovereniging vanuit de kano's het ronddrijvende afval op. Ook de rietkragen worden vanuit de kano's schoongemaakt. Andere leden gaan vanaf de wal naar plekken waar verkenners veel afval hebben gespot.

Divers afval

De Futen verwachten dat het verzamelde afval divers zal zijn. Bij een schoonmaakactie vorig jaar troffen ze zowel klein spul aan als glas, flesjes, stukken plastic, schoenen, kledingstukken, stukken touw, vislijnen en netten als groot afval als autobanden, stoelen, surfplanken, dekzeilen van boten, kapotte boottrailers, ronddrijvende meerpalen en losgeslagen boeien.

Groot belang

Het verwijderen van al dit afval is van groot belang. Niet alleen is een schone omgeving prettiger om in te recreëren; de aanwezigheid van bijvoorbeeld plastic heeft grote gevolgen voor natuurgebieden en de dieren die er leven. Plastic vergaat namelijk nooit. Chemicaliën in het plastic, zoals weekmakers en vlamvertragers, lekken uit het plastic en vervuilen het water. Het plastic valt na verloop van jaren uiteen in heel kleine deeltjes die niet meer op te ruimen zijn. Ze blijven in het water zweven en zakken uiteindelijk in de bodem.

Samenwerking

Het Groninger Landschap ondersteunt De Futen door het afval met een verzamelboot te vervoeren, zodat de kano’s minder vaak heen-en-weer hoeven te varen. Allround Watersport Meerwijck, Kampeerterrein-Jachthaven Meerwijck en Paviljoen de Leine ondersteunen de actie door te zorgen voor de afvoer van het vuil.