Nicolien Groeneveld komt met prentenboek over rouwverwerking

HOOGEZAND - De bibliotheek in Hoogezand nam vrijdag een heel bijzonder boek in ontvangst. ‘Kijk oma, een ster’ is geschreven door Nicolien Groeneveld, ooit actief als schrijfster voor deze krant maar inmiddels al een aantal jaren werkzaam als advocate.

Door Jessica Koning

Het boek gaat, zoals de titel al doet vermoeden, over rouwverwerking voor kinderen. Het is een prentenboek, geschreven in rijm. Nadat Nicolien haar vader verloor, besloot ze het boek te schrijven voor haar eigen dochter, nichtje en neefje. “Ik zocht naar een goede manier om op normale manier te vertellen over de dood en ze ook bij het overlijden van mijn vader te betrekken. Ik vind dat er vaak maar raar over wordt gedaan. Of er wordt helemaal niets mee gedaan. Opeens is opa of oma er dan niet meer. Dat is toch gek?”

Autobiografisch

Het boek is volgens Groeneveld geschikt om te gebruiken in de voorbereiding van een uitvaart en het helpen in het verwerken van een verlies. In het verhaal wordt de jonge lezer op luchtige en nuchtere wijze door het zware thema heen geloodst. Vanaf het moment dat opa erg ziek werd tot en met de uitvaart en de start van het verwerken van dit verlies. Groeneveld nam hierin een aantal terugkerende dingen op. Zoals de knuffel van hoofdpersoon Fay en de rode zakdoek. Allemaal autobiografisch. “Mijn vader had altijd een rode zakdoek bij zich, en knuffel Ollie de Olifant, die is van mijn dochter Nicky Fay.” Een ander autobiografisch stuk uit het boek is de verveling tijdens de uitvaart van hoofdpersoon Fay. “Dat was destijds ook zeker zo bij mijn dochter, volgens mij viel ze zelfs in slaap. Zo’n uitvaart duurt voor een kind natuurlijk ook verschrikkelijk lang”, glimlacht Groeneveld.

Niet goed genoeg

De illustraties zijn van de hand van kunstenares Maggie Gunzel uit Wildervank. “Ik heb ooit een schildercursus bij haar gevolgd en zo leerde ik haar werk kennen. Ze heeft al veel vaker boeken geïllustreerd”, legt Nicolien uit. Op de vraag waarom ze zelf de illustraties niet heeft getekend, antwoordt ze lachend: “Nou nee, daar was ik nou net niet goed genoeg voor.” De bibliotheek van Hoogezand hoefde niet lang te twijfelen om het boek op te nemen in hun collectie. “Het is een troostrijk boek, dat er ook nog eens prachtig uitziet. Het verhaal in rijm is wat betreft dit onderwerp ook vrij uniek”, legt bibliotheekmedewerkster Nora Kerkhof uit. Ook is het boek meteen opgenomen in de verdrietdoos van de bieb. Een doos vol voorlichtings- en lesmateriaal omtrent rouw en verdriet. Het boek is vooralsnog in eigen beheer uitgegeven. Nicolien heeft wel goed contact met uitvaartorganisatie Monuta, die belangstelling heeft getoond in haar boek.

In mijn hoofd

Voor Nicolien was het schrijven in rijm compleet nieuw. “Maar niet perse moeilijk. Opeens zat bijna het hele verhaal in mijn hoofd, toen ik bij mijn dochtertje zat terwijl ze moeilijk in slaap kwam. Ik hoopte vurig dat ze snel zou slapen en toen dat gelukt was, ben ik snel naar beneden gegaan en heb het stuk uitgewerkt. Uiteindelijk maakt alles wat je moet uitzoeken en organiseren om het verhaal heen voordat het een boek is, een lang proces.“ Het boek is zowel via Nicolien als bij Janet Hairstyle in Hoogezand verkrijgbaar. En via de bieb te leen natuurlijk!