Lorenz Bakker (9) te gast bij topclub Valencia CF

SAPPEMEER - We blikken met Lorenz Bakker terug op een hoogtepunt in zijn (nog jonge) leven. De 9-jarige speler van HSC JO11-1 was door de Spaanse topclub Valencia CF uitgenodigd voor een paar daagjes Valencia.

Door Marc Jansen

Lorenz deed in de eerste week van de zomervakantie met zijn vriendje Ryan Stäbler mee aan Het Valencia Voetbalkamp in Assen. “Elke dag trainen. Met twee Spaanse trainers”, zegt de jonge Sappemeerster over dit driedaagse voetbalfestijn. De kleine linkspoot Lorenz viel op. Hij werd uitgeroepen tot de meest talentvolle van de circa zestig deelnemers. Lorenz: “Papa wou het eerst niet geloven, omdat Frank (Ryans vader; red) altijd grapjes maakt.”
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_40803" align="aligncenter" width="391"]Lorenz Bakker (links) en zijn vriendje Ryan Stäbler (eigen foto). Lorenz Bakker (links) en zijn vriendje Ryan Stäbler (eigen foto).[/caption] Maar het was écht waar: de trainers van de Spaanse topclub vonden Lorenz het grootste talent. Het leverde hem naast een mooi glazen aandenken een uitnodiging voor een weekendje Valencia op. In het carnavalsweekend was het zover: Lorenz en dertien talenten van Valencia Voetbalkampen in andere delen van het land gingen naar Valencia. Onder hen Mauro Koster, zoon van oud-Hoogezandster Dick Koster. “Ik was blij dat Mauro ook meeging”, zegt Lorenz. Hij en Mauro kennen elkaar van de voetbalschool van FC Groningen, waar Lorenz al voor het derde seizoen elke zondag traint. Zaterdag 10 februari om 07.00 uur steeg het vliegtuig van Transavia vanaf Schiphol op richting Valencia. “We waren er rond 09.00 uur”, zegt Steven Bakker, Lorenz’ vader die (uiteraard) mee was. Net als moeder Charissa. Oma paste op de twee andere zonen in het gezin. “En om 10.00 uur mochten we al een kijkje nemen op Sportcity, het trainingscomplex van Valencia.”

Estadio Mestella

[caption id="attachment_40806" align="alignright" width="135"]Lorenz Bakker. Foto: Steven Bakker Lorenz Bakker. Foto: Steven Bakker[/caption] Op een bezoekje aan de fanshop, waar shirtjes, balletjes en een trainingsjack gescoord werden, een lunch en wat tijd om te rusten, maakte de Nederlandse delegatie de Mestalla ForeverTour, een rondleiding door het stadion van de Spaanse topclub. “We gingen met de bus naar Mestalla”, zegt Lorenz, die de Spaanstalige (’en hij praatte ook wel een beetje Engels’) gids niet kon verstaan. “Het station is zo steil dat op één tribune allemaal hekjes staan. Zodat de supporters niet naar beneden vallen.” Ze mochten ook een kijkje nemen in de kleedkamer. “Ik heb op het stoeltje van Dani Parejo gezeten. En die van Santi Mina”, zegt Lorenz met pretogen. Na opnieuw een bezoek aan de fanshop, ging de hele groep terug naar het hotel. Lorenz: “Ik ging heel laat naar bed.” Maar de volgende dag was hij om 08.30 uur al weer wakker. Vervolgens werd getraind op het trainingscomplex van Valencia CF. “Met Spaanse trainers. En we deden heel andere dingen dan ik gewend was. Ik begreep het ook niet meteen.” In de middaguren gingen de Bakkers met twee andere gezinnen naar het strand. Lorenz, grijnzend: “Het was 22 graden.”

Derby Valencia - Levante

s’ Avonds stond de derby Valencia - Levante op het programma. Waarbij Lorenz en de overige talenten in de spelerstunnel high fives van de spelers kregen en daarna zelfs het veld op mochten. Voor een foto met de selectie van Valencia CF. Een foto die de volgende dag op de achterpagina prijkte van de krant Superdeporte.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_40804" align="aligncenter" width="391"] Deze foto prijkte op de achterpagina van de krant Superdeporte.[/caption] En de wedstrijd? “Valencia heeft met 3-1 gewonnen”, weet nieuwe fan Lorenz. De volgende dag stond opnieuw een training geprogrammeerd. Lorenz: “Ik begreep de oefeningen toen wel. Ik heb toen ook veel beter getraind.” Na wederom een bezoek aan de fanshop, waar cadeautjes voor Lorenz’ broers én voor Ryan gekocht werden, was de middag vrij te besteden in de stad. Steven: “Eigenlijk hebben we die hele middag in het Hard Rock Café doorgebracht. De kinderen waren gaar.”

Vermoeidheid

Dat bleek later die dag, toen de reis huiswaarts geprogrammeerd stond. Steven: “Op het vliegveld in Valencia heeft Lorenz de Starbucks onder gespuugd.” Lorenz, lachend: “Het rook er heel erg naar koffie. En op Schiphol heb ik op de laatste trede van de roltrap gespuugd.” Alle indrukken en de vermoeidheid eisten hun tol. “Maar ik vond het heel erg leuk”, zegt Lorenz, twee dagen na thuiskomst, monter. Om zich vervolgens op te maken voor een training in de zaal met zijn vriendjes van HSC.