Jan Hoekstra leeft zijn jongensdroom

HOOGEZAND - Jan Hoekstra uit Hoogezand leeft zijn jongensdroom. Waar de 19-jarige doelman vorig jaar nog in de Onder 19 keepte, maakt hij dit seizoen als derde keeper volwaardig deel uit van de eerste selectie van FC Groningen.

Door Marc Jansen

Jan Hoekstra woonde de eerste helft van zijn leven in Eexterveen. Hij trapte in het naburige Gieterveen voor het eerst in clubverband tegen een bal.

“In Eexterveen zat iedereen op korfbal”, weet Jan nog goed. “Ik was de eerste van mijn leeftijd die ging voetballen. Daarna volgden veel meer.”

Jan begon zijn voetballeven als veldspeler. En hij bleek nog aardig tegen een balletje te kunnen trappen ook. “Ik heb nog op de voetbalschool van FC Emmen en later SC Veendam gezeten.”

Uiteindelijk belandde Jan echter in het doel. “En al na een half jaar schreven mensen me in voor de talentendagen van FC Groningen. Paul Raveneau, een van de trainers, wees me toen op een keepersdag die een paar weken later zou plaatsvinden. Ik heb die keepersdag toen gewonnen - je kreeg punten voor de verschillende onderdelen. Er staat nog een filmpje op YouTube (zie hieronder; red.); het was op 17 april 2010.“

Gescout

In het filmpje is te zien dat FC Groningens toenmalig hoofd scouting Luit Zwaneveld benadrukt dat Jan al ‘gescout’ is. De Eextervener stond dus al nadrukkelijk op de radar van ‘De Trots van het Noorden’.

“Maar ik bleef eerst nog een jaar bij Gieterveen. Ondertussen trainde ik al wel elke woensdag bij FC Groningen. Het jaar erop ben ik definitief naar FC Groningen gegaan.”

Jan kwam er in de D1. “In het eerste jaar speelden de keepers om en om. De jaren erna ben ik eigenlijk altijd wel de eerste keeper geweest.”

Echter, als eerstejaars A-junior (Onder 19) moest hij een ander voor zich dulden: de één jaar oudere Erwin Heidekamp. “Tot Erwin twee of drie wedstrijden miste door een blessure. Ik heb hem toen goed vervangen en bleef ook na zijn terugkeer eerste keeper.”

Het seizoen erop haalde FC Groningen de van AZ afkomstige, even oude, Abdel Elouazzane. “Een Marokkaans jeugdinternational... Ik wist daarom niet wat ik er van moest denken dat hij werd gehaald. Helemaal niet toen we in het begin om en om speelden. Maar uiteindelijk heb ik de concurrentiestrijd gewonnen en heb ik alles gespeeld.”

Contract

Dat deed hij naar behoren. Meer dan dat zelfs. Jan kreeg een driejarig contract aangeboden. “Dat was het eerste moment dat ik besefte dat een carrière als profvoetballer erin zit.”

Dit seizoen is Jan de eerste keeper van FC Groningen Onder 23. “Ik heb - op twee wedstrijden na - alles gekeept. Het gaat wel goed, ja. Ik mag niet klagen. Deze competitie (de Derde Divisie; red) ligt mij heel goed. Er wordt heel fysiek gespeeld, met veel voorzetten en hoge ballen. Daarin kan ik mij onderscheiden. Ik pak - mede door mijn lengte - heel veel hoge ballen.”

Het woord is gevallen: ‘lengte’. Jan meet exact twee meter. “Mijn sterkste punt is dan ook het ‘heersen in de zestien’, ik pak gewoon veel hoge ballen. Ik maak heus nog wel eens een foutje, hoor... Thuis tegen Harkemase Boys, bijvoorbeeld - 3-2 verloren. Het is ook best wel lastig in te schatten waar de bal komt. Dat leer je door veel in die situatie te komen. De club moedigt mij daarom aan zoveel mogelijk hoge ballen te proberen te pakken. En ga ik een keer in de fout, wordt me dat vergeven.”

Jan vindt zichzelf verder een ‘vrij allround keeper’. Verbeterpunten zijn er, uiteraard, ook. “Ik ben in korte tijd heel hard gegroeid, toen ik een jaar of 14, 15 was. Ik moet daardoor hard werken aan mijn voetenwerk. Het gaat er snel wat lomp uitzien. Verder kan ik op het fysieke vlak nog flinke stappen maken.” Dat gezegd hebbende, moet de jonge goalie iets bekennen. “Dat is ook wel een beetje mijn eigen schuld. Ik was altijd wat gemakzuchtig. Omdat ik me toch wel redde. Maar ik weet nu wel beter.”

Eerste selectie

Dat komt vooral doordat hij sinds afgelopen zomer elke dag met de eerste selectie op het veld staat. “Ik ben in de derde week van de voorbereiding als derde keeper aan de selectie toegevoegd. Ik ben toen meteen meegegaan op trainingskamp naar Duitsland. Daar heb ik ook mijn eerste minuten in het eerste elftal gemaakt, tegen SV Rödinghausen.”

Het was wel even wennen, geeft hij toe. “Ik moet echt elke training honderd procent scherp zijn, de hele tijd het koppie erbij houden. Ik kan me geen verslapping veroorloven. Verder had ik het in het begin voetballend best wel moeilijk. Maar dat gaat nu, na een half jaar, al heel veel beter.”

De sinds ruim drie jaar in Hoogezand woonachtige keeper - het gezin Hoekstra verhuisde achtereenvolgens van Eexterveen naar Wildervank, naar Sappemeer en naar Hoogezand - staat derhalve dagelijks op het veld met Sergio Padt, die recent meerdere malen werd geselecteerd voor het Nederlands Elftal.

“Dat is mooi voor mij. Sergio probeert me zoveel mogelijk te helpen. Datzelfde geldt voor tweede keeper Kevin Begois, die met zijn 35 jaar heel veel ervaring heeft. Door met hen te trainen wordt het mij vooral heel duidelijk naar welk niveau ik moet groeien. Of dat mogelijk is?”

Stellig: “Ja. Zoveel zelfvertrouwen heb ik wel.”

Jan is ambitieus. Hij wil eerste keeper van FC Groningen worden. Om vervolgens (ooit) een stap naar het buitenland, een grotere competitie, te maken. “Ik ben meegeweest op trainingskamp naar Marbella. Dat was toch wel heel erg mooi. Elke dag lekker in het zonnetje trainen op een prachtig veld. Palmbomen er omheen...”

Geduldig zijn

Maar zover is het niet. Nog lang niet. Keepers zonder ervaring worden immers niet zo snel voor de leeuwen geworpen. “Ik maak dit jaar heel veel mee. Ik train mee met het eerste, ik mag op de bank zitten, ik kom in de stadions; ik vind het prachtig. Maar ik wil dit eigenlijk niet nog een jaar. En omdat het niet reëel is te denken dat ik volgend seizoen eerste keeper word, hoop ik uitgeleend te kunnen worden aan bijvoorbeeeld een mooie club in de Jupiler League. Ook mannen als Sergio Padt en Jeroen Zoet hebben eerst ergens anders ervaring opgedaan; leren spelen in een stadion met heel veel mensen erbij, de druk die erbij komt kijken.”

De doelman beseft echter dat zijn persoonlijke belang niet perse FC Groningens belang is. “De club wil natuurlijk graag een derde keeper die bij blessures of schorsingen ingezet kan worden. Ik wil het liefst zoveel mogelijk spelen”, zegt hij. De komende maanden zal meer duidelijk worden. “Ik moet nu gewoon geduldig zijn. Maar dat is niet mijn sterkste punt. Zeker niet omdat ik jonge veldspelers wel overal zie doorbreken. Daar kan ik best jaloers op zijn. Mooi autootje, spelen in die stadions...”