Bekkenfysiotherapie bij Fysio MCG

HOOGEZAND - Fysio MCG in Hoogezand heeft al langere tijd bekkenfysiotherapie in het assortiment. Geregistreerd bekkenfysiotherapeute Maaike van Trigt–Christen behandelt zowel mannen en vrouwen als kinderen met klachten van het bekken, bekkenbodem en de lage rug.

Het werk van de bekkenfysiotherapeut is nog vrij onbekend. Maaike van Trigt-Christen: “Het bekkengebied is een intiem gebied. Daarom is de drempel vaak hoog om op een hulpverlener af te stappen. Dat is heel jammer, want voor veel problemen is een oplossing te vinden. Vooral veel oudere mensen accepteren dat ze mankementen gaan vertonen. Ze denken vaak dat het bij de leeftijd hoort. Dit is dus niet altijd zo. Met behandelingen door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut valt nog veel te bereiken, ook op hogere leeftijd.”

Problemen in bekkengebied

De spieren van de lage rug, buik en bekkenbodem spelen een belangrijke rol bij plassen, vrijen en ontlasten. Allerlei problemen in het bekkengebied kunnen worden behandeld, zoals obstipatie, regelmatige blaasontstekingen, pijn in of rond de geslachtsorganen, anus en de onderbuik, en ongewild urineverlies of ongewild verlies van ontlasting. Lage rugklachten, bekkenproblemen tijdens de zwangerschap of na de bevalling worden ook door Maaike van Trigt-Christen behandeld.

Spanning zichtbaar maken

Na haar masteropleiding bekkenfysiotherapie heeft Van Trigt-Christen zich verder gespecialiseerd in het behandelen van pijnklachten in het buik- en het bekkenbodemgebied. Buikpijn, bekkenbodempijn en pijn bij het vrijen kunnen namelijk veroorzaakt worden door een te hoge spanning in de lage rug, buik- en bekkenbodemspieren. Niet iedereen voelt deze spieren, waardoor bewuste controle soms niet mogelijk lijkt. Met behulp van de nieuwste apparatuur is het mogelijk om deze spanning zichtbaar te maken, zodat de controle over de spieren weer wordt herwonnen.

Pijnklachten afnemen

Daarnaast zijn er specifieke technieken die de spanning in de spieren kunnen normaliseren, waardoor de pijnklachten afnemen en de patiënt weer zonder pijn aan zijn of haar dagelijks leven kan deelnemen. Een patiënt zegt hierover: “Na operatie had ik erg veel pijn. Het was eigenlijk niet uit te houden zonder medicatie. Tijdens de behandeling van Maaike ging het echt wekelijks aanzienlijk vooruit. Ik kan nu weer werken en heb weer zin om dingen ondernemen!”

Laagdrempelig

Mensen met klachten kunnen zowel met als zonder verwijzing van de huisarts een afspraak maken met de bekkenfysiotherapeut. “Daardoor is het laagdrempelig om hulp te zoeken. Het hangt af van de verzekering of men fysiotherapie vergoed krijgt. In ieder geval heeft Fysio MCG contracten met alle zorgverzekeraars. De eerste negen behandelingen bekkenfysiotherapie in verband met urine-incontinentie worden vergoed vanuit de basisverzekering’’, zegt Maaike van Trigt-Christen.
Meer informatie: 0598-351919 of www.fysio-mcg.nl.