Multidisciplinaire zorg op 6000 m2 in Hoogezand

HOOGEZAND - De redactie van de HS-krant mocht vast een kijkje nemen in het in aanbouw zijnde Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer. Ze keek haar ogen uit.

Door Marc Jansen

Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer wordt gehuisvest in het voormalige gebouw van het Aletta Jacobs College aan de Erasmusweg in Hoogezand. Begin vorig jaar werd alle afval in en rond het al geruime tijd leegstaande schoolgebouw verwijderd. Vervolgens werd het gebouw gestript en klaargemaakt voor een grootscheepse verbouwing. Deze startte in november.

“We liggen op schema”, zegt Albert van Kasteel, de fysiotherapeut die 14 jaar geleden het initiatief nam voor het gezondheidscentrum, met onverholen trots. “Als het goed is, kunnen we het gebouw eind mei in gebruik nemen”, vult Goeman Kranenborg van (nu nog) Apotheek Kranenborg aan.

Zes huisartsenpraktijken

Van Kasteel en Kranenborg zijn 2 van de 5 investeerders die het Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer mogelijk maken. Over het kostenplaatje willen ze niet te veel kwijt. Veel liever vertellen ze dat niet minder dan 6 huisartsenpraktijken zich in het centrum vestigen: Huisartsenpraktijk H.J. Kramer, Huisartsenpraktijk 't Hooge Zand (R.P. John), Huisartsenpraktijk H.E. van Dijk, Huisartsenpraktijk G.J. Jager en Huisartsenpraktijk A. Wassiee & M.W. van Lacum.

Ze geven de opsomming in de voormalige binnentuin van het gebouw. De voeten stevig op de vers gestorte betonnen vloer. Deze ruimte zal straks dienst doen als centrale hal. Een glazen dakconstructie - met prachtige houten balken - zorgt ervoor dat de ruimte zelfs op een sombere namiddag in februari baadt in het daglicht.

Achter de centrale hal (vanaf de entree bekeken) komen de huisartsenpraktijken. “Je zult het niet zeggen”, zegt Van Kasteel daar aangekomen. “Maar deze ruimte is in totaal honderd meter lang. Elke huisartsenpraktijk krijgt hier zijn eigen ruimte.”

“En alle huisartsenpraktijken krijgen hun eigen wachtruimte”, vult Kranenborg aan. Ook in dit gedeelte van het gebouw veel daglicht; dankzij tal van lichtkoepels.

80 % verhuurd

Van Kasteel (Fysiotherapiepraktijk Van Kasteel) en Kranenborg (Apotheek Kranenborg) vestigen zich uiteraard) ook in het centrum. Van Kasteels praktijk wordt naast de huisartsen gesitueerd. Hij zal er onder meer de voormalige inpandige gymzaal in gebruik nemen. Zij het met een verlaagd plafond en een nieuwe vloer.

Apotheek Kranenborg gaat samen met Apotheek ‘t Hooge Zand op in een nieuwe in Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer te vestigen apotheek. Deze krijgt een ‘plekje’ rechts van de entree.

Verder nemen Accare, PPNN, Buurtzorg Hoogezand-Noord, La Luna Care Zorg & Welzijn, ZINN, Podologie Van Maanen, Kinderfysiotherapie Meurs, Podologie Van Maanen, AVS - Adviesbureau Voeding en Sport, Sylke Korn Logopedie, Certe, Humanitas DMH en Sociaal Team West hun intrek op de verschillende verdiepingen van het gebouw.

Van Kasteel: “In totaal hebben we 6000 vierkante meter. Daarvan is op dit moment 80 % verhuurd. En alle huurders zijn zorggerelateerd.”

Nul op de meter

Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer wordt een multidisciplinaire zorginstelling die samenwerking hoog in het vaandel heeft. Gevestigd in een bijzonder gebouw, zegt uitvoerder Willem Oostra.

“Het gebouw krijgt een Rc-waarde (waarde voor het warmte-isolerend vermogen; red.) van 8. Dat is enorm. De wanden zijn dan ook 35 centimeter massief geïsoleerd. Er komen bovendien 720 PV-panelen, ofwel zonnepanelen, en het gebouw heeft triple glass. Het wordt met dit alles een heel duurzaam gebouw.”

“Nee, gas gaan we niet gebruiken”, zegt Kranenborg desgevraagd. “0 op de meter.” Van Kasteel: “Ik kan u zeggen dat er in de wijde omtrek niet zo’n duurzaam gebouw van deze omvang is.”

Enorm solide gebouw

Uitvoerder Oostra deelt het enthousiasme van Van Kasteel en Kranenborg. Zoals hij toch al niet uitgepraat raakt over de bijzondere eigenschappen van het voormalige schoolgebouw.

“Het is enorm solide. Niets is verzakt of vergaan. Wat ook heel bijzonder is, is dat het helemaal prefab is gebouw. In 1963! En zo maatvast.”

Wijzend op een betonnen dragende kolom. “Er staan 34 van deze kolommen over een lengte van 100 meter. Die wijken maximaal 3 of 4 millimeter af. Dat is ongekend!”

Het is prettig werken in zo’n gebouw, vindt Oostra: “Het vordert nu echt heel snel. Maar we zijn hier dan ook dagelijks met veertig mensen bezig. En straks, in de eindfase, zijn dat er misschien wel zeventig tot tachtig.”

Meer informatie: www.mch-s.nl