De ijsmeesters van Froombosch flikten het wel

FROOMBOSCH - De spanning was bijna voelbaar. Kunnen de ijsbanen open of niet? Het was echter al snel duidelijk dat dit koufront niet krachtig genoeg was voor de meeste ijsbanen. Maar wat een mooie reuring geeft het wanneer het water verandert in een spiegelgladde ijsvloer.

Door Jessica Koning

Bestuursvoorzitter Geert Heikens van IJsvereniging Froombosch heeft naar eigen zeggen een prachtige week achter de rug. Ondanks de enigszins teleurstellende uitkomst natuurlijk. “Ja, je volgt het weer op de voet en als je dan besluit het water op de baan te pompen...” Heikens’ ogen beginnen te glinsteren bij de herinnering aan vrijdag 2 februari. De club ging ervoor en besloot de pompen – onder het genot van een heerlijk borreltje – aan te zetten. “Maar eerst even de brosse takken uit de bomen rondom halen, want als die op het flinterdunne ijs vallen…” Een dag later was de baan volgelopen en begon het wachten. “Elke dag een paar keer bij het ijs kijken”, zegt Heikens. Hij is al heel lang voorzitter van de club. “Het moet minstens 45 jaar zijn, maar precies weten doe ik het niet meer.” Hij heeft in ieder geval zoveel jaren ervaring dat hij en de club ‘de ijsmakers van Froombosch’ genoemd worden. “Maar het blijft moeilijk. De schaatskoorts slaat toe, we willen zo graag maar als het ijs te dun is, gaat het niet. Ik zou een slechte ijsmeester zijn wanneer de baan opengaat en het is te vroeg.”
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_40710" align="aligncenter" width="383"] Geert Heikens (links) en medebestuurslid Otto Begeman van IJsvereniging Froombosch. Foto: Jessica Koning[/caption]

Het waarom

De verenigingen in de buurt hebben over het algemeen goed contact met elkaar. Zo kreeg Heikens afgelopen week bezoek van Jan Tonkens, ijsmeester in Slochteren. Onder het genot van een bakje koffie gingen de mannen onder andere op zoek naar ‘het waarom’. “Waarom de ijsvloer toch niet snel aangroeide. Ik denk dat het komt doordat de bodemwarmte toch nog op zo’n vijftien graden boven nul zit.” Toch ging de ijsbaan in Froombosch, geheel tegen de verwachting in, afgelopen vrijdag open. Met heerlijke ijspret tot gevolg - ook al was het maar eventjes.

Handjevol had gekund

De ijsbaan in Kolham lag er óók prachtig bij, net als in Froombosch. Maar helaas bleef de baan, zoals de meeste, dicht. “We zijn een heel grote vereniging en als we dan opengaat, komen er zoveel mensen op af. Dat durfden we niet aan”, legt bestuurslid Erik Doornbos uit. “Een handjevol kinderen had misschien gekund, maar we wilden de gok absoluut niet nemen”, vult Tjaard Uildriks aan.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_40709" align="aligncenter" width="382"]Tjaard Uildriks (links) en Erik Doornbos van IJsvereniging Kolham. Foto: Jessica Koning Tjaard Uildriks (links) en Erik Doornbos van IJsvereniging Kolham. Foto: Jessica Koning[/caption] Het bestuur van de ijsvereniging Kolham zette zaterdag de pompen aan nadat weervrouw Harma Boer liet weten dat we in het noorden de schaatsen konden onderbinden. “En dan gaat het helemaal los in het bestuur. “Nerveus, kijken bij de baan, de groepsapp van ons bestuur blijft maar gaan, iedereen krijgt zijn taken. Wie haalt boodschappen, wie heeft bardienst en ga zo maar door. Het is echt een week topsport, hoor”, lacht Erik. “Ja en natuurlijk is het dan enorm balen dat het toch niet doorgaat. Het schaatsen is iets wat we voor het dorp doen, iets wat verbindt en verbroedert. Onze vereniging is een en al gezelligheid. Het hele dorp komt dan samen, echt prachtig”, vertellen Tjaard en Erik enthousiast. “Als die laatste vorstnacht donderdag, nou zo’n min acht was geweest, dan waren we opengegaan. Honderd procent”, besluit Erik.