Midden-Groningen presenteert sluitende begroting

HOOGEZAND - Burgemeester en wethouders van de nieuwe gemeente Midden-Groningen hebben de programmabegroting voor de komende vier jaar gepresenteerd.

Het eerste jaar 2018 wordt afgesloten met een overschot van iets meer dan 94.000 euro. De begroting is gemaakt op basis van de begrotingen van de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde. Nieuwe plannen van de coalitie van PvdA, SP, VVD, ChristenUnie en CDA zijn nog niet opgenomen. Dat gebeurt bij de voorjaarsnota die in de loop van dit jaar gepresenteerd wordt.

Goede start

[caption id="attachment_40654" align="alignright" width="135"]Erik Drenth. Erik Drenth.[/caption] Wethouder Erik Drenth van Financiën: “De drie voormalige gemeenten hebben er hard aan gewerkt om Middden-Groningen een goede start te geven. Dat is gelukt, en daar kunnen we de komende jaren op voortbouwen. We moeten tegelijkertijd ook realistisch zijn: er is op dit moment niet veel ruimte voor extra uitgaven.” Bij het maken van de begroting is rekening gehouden met de nieuwe organisatie van Midden-Groningen. Waar mogelijk zijn verschillen gelijk getrokken.

Weerstandsvermogen

Het weerstandsvermogen van Midden-Groningen is 140 %. Dat betekent dat nu voldoende geld in kas is om alle risico’s op te vangen. Bij grote tegenvallers zijn echter extra maatregelen nodig om de gemeentekas op peil te houden.

Gemeenteraad

De begroting is een voorstel van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De raad, die eerst uitgebreid wordt geïnformeerd over het voorstel, neemt 22 maart een beslissing over de begroting.