Borgkinderen van nu: fotowedstrijd Fraeylemaborg

SLOCHTEREN - Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren heeft een fotowedstrijd uitgeschreven. Thema is: ‘Borgkinderen van nu’.

Voordeze wedstrijd worden ‘originele, mooie en interessante opnames, met een eigentijdse kijk op kind en borg’ gezocht. Foto’s van kinderen in of bij één van de Groninger borgen kunnen tot 1 april worden gemaild naar hennyvanharten@fraeylemaborg.nl. Inzenders geven daarbij toestemming aan de Fraeylemaborg om hun foto gebruiken voor een expositie. Een selectie uit de inzendingen wordt vanaf 27 mei tentoongesteld in de follies in het park van de Fraeylemaborg. Winnaars krijgen bovendien een afdruk van hun foto op HD Metal.

Borgkinderen

De fotowedstrijd maakt deel uit van het project ‘Borgkinderen’. Hierin spelen kinderen in de zomer van 2018 de hoofdrol op het landgoed Fraeylemaborg. In het Koetshuis start 27 mei 2018 een tentoonstelling met kinderportretten uit drie eeuwen. Borgbewoners en andere Groningers van stand lieten eeuwenlang vol trots hun kinderen portretteren. Dat leverde fraaie, sfeervolle en aandoenlijke schilderijen op. De kleintjes zijn feestelijk gekleed en hebben vaak speelgoed of een dier bij zich. Jongetjes droegen de eerste jaren een jurk, dat was praktisch zolang ze nog niet zindelijk waren. Soms is op de achtergrond de stoere borg te zien waar het gezin in de zomer woonde. Ook zijn er aangrijpende herinneringsportretten, omdat veel kinderen al overleden op jongere leeftijd. De kinderen worden soms vergezeld door hun ouders, wat een familieportret oplevert.

Drie eeuwen

De portretten dateren uit ruim drie eeuwen (1600 - 1900) en hebben met de Fraeylemaborg maar ook met diverse andere borgen te maken. Recent werden twee kinderportretten aangekocht uit de oorspronkelijke inventaris. Ook zijn er bruiklenen van particulieren en musea, waaronder het Groninger Museum.

Kinderkamer

Geheel passend bij het thema ‘Borgkinderen’ wordt 27 mei 2018 in het borggebouw de Kinderkamer geopend. Dit vertrek is in oude stijl ingericht en laat het alledaagse kinderleven in een borg zien. Het gaat daarbij om de functies van leren en spelen. Borgkinderen kregen de eerste jaren thuis les van een gouverneur/ gouvernante en hadden een kindermeisje. In 1910 en 1915 werden voor het laatst kinderen in de Fraeylemaborg geboren, de zusjes Jeanne en Louise Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren.