Het Groninger Landschap roept op tot rust voor zeearenden Hunzedal

KROPSWOLDE - Het Groninger Landschap roept op tot rust voor de zeearenden in het Groninger deel van het Hunzedal, rond het Zuidlaardermeer.

Hier heeft vorig jaar met succes een paartje zeearenden gebroed. Het Groninger Landschap hoopt dit jaar op gezinsuitbreiding. Het nest bevindt zich in een kwetsbaar gebied, optimale rust in de omgeving van de broedplaats is volgens Het Groninger Landschap essentieel voor een nieuw broedsucces van deze soort.

Toegangsvoorwaarden

Het Groninger Landschap heeft net als vorig jaar maatregelen getroffen om verstoring van de zeearenden te voorkomen. Michel Krol, natuurbeheerder van Het Groninger Landschap: “We gunnen de zeearenden de ruimte om de broedpoging ook dit jaar weer tot een succes te brengen. We zien er de komende maanden streng op toe dat iedereen zich aan de toegangsvoorwaarden houdt. Rond het nest zijn beveiligingscamera’s geplaatst die dag en nacht elke ongewenste bezoeker detecteren. Daarnaast zijn er permanent handhavers in het gebied aanwezig.” De zeearend heeft een bijzondere broedlocatie uitgezocht. Het paartje leeft in een gebied waar natuur, waterwinning, waterberging, landbouw en recreatie elkaar afwisselen, in de directe omgeving van een grote stad.

10.000 euro nodig

Iedereen wordt opgeroepen om de zeearenden met rust te laten tijdens deze kwetsbare periode. Dit kan door op de openbare weg te blijven, maar ook door een donatie te doen voor de inzet van bewakingscamera’s en handhaving. “Het inzetten van toezicht en handhaving kost ons veel geld”, geeft Krol aan. “We zien ons echter genoodzaakt om dit wel in te zetten, aangezien de zeearend juist in het broedseizoen erg verstoringsgevoelig is. Eén persoon die te dicht bij het nest komt, kan de zeearenden van hun broedplek verjagen.“ Er is 10.000 euro nodig voor extra toezicht. Dier-/ natuurliefhebber kunnen een bijdrage leveren en ‘vriend van de zeearend’ worden via www.groningerlandschap.nl/zeearend. Afhankelijk van de bijdrage krijgt iedere donateur een bedankje, in de vorm van bijvoorbeeld een excursie in het gebied of een kunstwerk van de zeearend van Erik van Ommen.