SodM: gaswinning terug naar maximaal 12 miljard kuub

HOOGEZAND - Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) wil dat de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk wordt teruggebracht naar maximaal 12 miljard kubieke meter per jaar.

Dat strenge advies werd vanmorgen overgebracht aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Volgens SodM is deze forse vermindering - nu is het ruim 21 miljard kuub per jaar - nodig om aan de veiligheidsnorm te voldoen en de kans op schade sterk te verlagen. SodM zegt aan de veilige kant te zijn gaan zitten omdat de veiligheid van de Groningers voorop staat.

Regeerakkoord

In 2016 werd 27,6 miljard kuub gewonnen. Dat werd teruggebracht naar 21,6 miljard kuub en in het regeerakkoord is sprake van een reductie naar 20,1 miljard in vier jaar tijd. Het SodM heeft eerder ook al het advies gegeven winning terug te brengen tot 12 miljard kuub. Dat advies legde de regering naast zich neer.

Aardbevingen

Aanleiding voor het nieuwe advies zijn de aardbevingen in Groningen van eind vorig jaar. Begin dit jaar kwam daar in Zeerijp nog de zwaarste aardbeving in vijf jaar tijd bij. Het SodM wil de gasputten rondom Loppersum sluiten. Het gaat dan om de boorlocaties bij Ten Post, ‘t Zandt, Overschild en Leermens. Het risico op mogelijk zwaardere aardbevingen zou daarmee voorkomen kunnen worden. Deze locaties dragen nu al niet meer bij aan de productie, maar worden indien nodig, in een strenge winter, weer ingezet. Het Bierum-cluster mag wel openblijven, maar de productie mag niet te veel schommelen omdat dat toch weer invloed kan hebben op het gebied rondom Loppersum.

Milieudefensie

Campagneleider Jorien de Lege van Milieudefensie vindt dat het advies deze keer bindend moet zijn. “Om dit glasheldere advies kan niemand meer heen: de veiligheid van Groningers gaat boven de leveringszekerheid. De gaswinning moet worden gehalveerd. Het is nu zaak dat de regering dit advies wél opvolgt. Het is beschamend dat we zó lang hebben toegelaten dat Groningen de prijs betaalt voor onze gasverslaving. Wij vertrouwen erop het kabinet én de politiek hun belofte waarmaken en dit rapport nu niet weer naast zich neerleggen. Heel Nederland moet nu zonder morren aan de slag met de overstap naar duurzame energie." Milieudefensie pleit al jaren voor het dichtdraaien van de Groninger gaskraan tot 12 miljard en daarna naar 0, voor Groningen én het klimaat.