Dansen en genieten van ballads in Koepelkerk

SAPPEMEER - Na een periode van stilte stonden de deuren van de Koepelkerk zondag voor een sfeervol en inspirerend Keltisch nieuwjaarsconcert. Vergezeld van een hapje en een drankje bracht Manannán Celtic Folk de bezoekers met hun traditionele Ierse en Schotse folk en eigen arrangementen in Keltische sferen.

De band is anderhalf jaar geleden uit de band Machair Folk voortgekomen. Het nieuwjaarsconcert in de Koepelkerk was hun eerste grote optreden voor een grotere publiek. Maar vijfendertig jaar geleden speelden de bandleden al samen. ,,Het is geëvolueerd, er kwamen andere mensen en ik ben tien jaar geleden wat anders gaan doen”, vertelt Henk Freij. ,,Twee jaar geleden ben ik er weer bij in gestapt. Je bent met kameraden bij elkaar en het is de lol van het muziek maken. We komen uit Hoogezand en uit Sappemeer. Op het repertoire staan voornamelijk Ierse en Schotse ballads, dat afgewisseld wordt met snelle instrumentale dansnummers.”

Er werd gedanst op de uptempo instrumentals, en geluisterd naar de gevoelige ballads van de 4-mansformatie Manannán Celtic Folk. En dat in een prachtige sfeervolle ambiance van de Koepelkerk. Mevrouw Visser heeft na het overlijden van haar man voor het eerst de voormalige kerk weer beschikbaar gesteld voor het organiseren van een cultureel evenement. ,,Het afgelopen jaar was ik er nog niet aan toe, maar nu gaan we weer culturele evenementen en concerten organiseren. Het Nieuwjaarsconcert gaat een traditie worden.” Er kan in de kerk ook getrouwd worden, zowel kerkelijk als burgerlijk. Ook is er de mogelijkheid voor rouwdiensten.

De Koepelkerk is in 1657 tijdens het ontstaan van Sappemeer gebouwd en was daarmee de eerste Veenkoloniale kerk. Het gebouw is tot 2006 als Nederlands Hervormde Kerk in gebruik geweest. Vanwege lekkages was in 1791 het koepeldak verwijderd om plaats te maken voor twee kruisende zadeldaken. Bij de restauratie in 1980 werd de kerk in oorspronkelijke staat weer teruggebracht.