Flink lager stroomverbruik door overstap naar led

KOLHAM - Mondial Oostland Logistics in Kolham is overgestapt op led-verlichting. Hiermee bespaart het internationaal opererende verhuisbedrijf jaarlijks 58 procent op het totale stroomverbruik en 14 ton aan CO2. De investering wordt binnen drie jaar terugverdiend, zo is berekend door Roel Staal van QLedz uit Sappemeer, het bedrijf dat de overstap naar led heeft verzorgd.

De besparing scheelt 6.100 euro per jaar op de stroomrekening, exclusief subsidiemogelijkheden en fiscale voordelen. De terugverdientijd kan dus nog korter.

Verder zijn in alle opslaghallen en gangpaden bewegingssensoren aangebracht. Hiermee wordt een maximaal besparingsresultaat gerealiseerd, wat buiten de besparingsprognose is gehouden. ,,Het is namelijk niet precies te voorspellen hoeveel onnodige branduren hiermee worden voorkomen’’, vertelt Roel Staal van QLedz: ,,In de praktijk zal de besparing dus gunstiger uitvallen.’’

Beter en veiliger

Behalve de energiebesparing en kostenreductie zijn de kantoren en hallen van Mondial Oostland Logistics nu tegelijk ook voorzien van beter licht. ,,De led-lampen hebben een hogere lichtopbrengst’’, vertelt Staal, die nog op een ander voordeel wijst: ,,Led-lampen gaan heel lang mee, tot wel vier tot vijf maal langer dan conventionele verlichting. Veel oude of kapotte lampen blijven bij bedrijven vaak hangen, omdat het een klusje is dat steeds wordt uitgesteld. Dit levert niet alleen slecht licht op maar ook brandgevaarlijke situaties. Alles bij elkaar is led veel zuiniger, beter en veiliger’’.

Aanbestedingsvoordeel

Directeur-eigenaar Jan van Santen van Mondial Oostland Logistics is blij met de led-verlichting. ,,Duurzaamheid zorgt niet alleen voor een beter klimaat, maar is op de middellange termijn ook goedkoper’’, aldus Van Santen: ,,Daarnaast levert het punten op bij Europese aanbestedingen’’. Het internationaal opererende verhuisbedrijf wil binnen enkele jaren 100 procent energieneutraal zijn. ,,Dat streven wij na op alle vlakken’’, vertelt Van Santen: ,,Langzamerhand gaan wij over op elektrisch vervoer en bij de aanschaf van nieuwe vrachtwagens kiezen wij voor motoren met de laagste emissies’’.

Naast de locatie in Kolham opereert Mondial Oostland Logistics ook vanuit een vestiging in Ede. Behalve isolatie, led en zonnepanelen zal daar ook worden geëxperimenteerd met bodemenergie. Bij bodemenergie wordt grondwater gebruikt om in de winter te verwarmen en in de zomer te koelen. Afhankelijk van de ervaringen in Ede, zullen de technieken vervolgens op de locatie Kolham worden toegepast.