Kerstwandeltocht met de Historische Kring Menterwolde

MENTERWOLDE - Als vanouds organiseert de Historische Kring Menterwolde op 27 december een wandeling door een gebied in één van de dorpen in Menterwolde.

Vertrekpunt is het Kantongerecht aan de Spoorstraat 41 te Zuidbroek om 13.00 uur. Dit jaar doorkruist de wandeling een gebied in het zuidoosten van Zuidbroek. De route begint bij het voormalige kantongerecht, waar vele jaren het recht heeft gesproken en waar de HKM haar archief mag hebben op de zolder van dit monumentale gebouw.

Vervolgens gaat de route de Klaas Woltjerweg in. Een betrekkelijk nieuwe weg; zoals het ook werd genoemd toen het als eerste uitbreiding tussen de beide oorlogen werd aangelegd. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de weg vernoemd naar de omgekomen verzetstrijder Klaas R. Woltjer.

De route passeert onder andere het huis van de familie Woltjer en komt daarna op het oude industrieterrein van Zuidbroek. Er is geen éénduidend thema voor deze wandeltocht. De belangrijke plekken zijn divers: Amsterdamse School, een sluis, een dijk met kenmerken van doorbraken in 1992 en 1998 ( www.historischekring-menterwolde.nl ), een doolhofje met trappetjes en onderdoortjes, de plek van de moord en het werkhuis "De Vaairbörg". U zult het allemaal tegenkomen, om daarna op te warmen in het bruin café/bar Kemper tegenover de Trekweg.

En juist dit mooie gebied met zijn eeuwenoude Hondenweg van Muntendam naar Noordbroek en de Oudedijk met draaibrug van Rode Til naar Meeden wordt doorsneden door water, spoor en asfalt. Oplossingen zijn bedacht om u toch dit gebied te kunnen laten zien. Met dank aan Arjan Goossens en GMV.

Door de vele regenval is water- en modderbestendig schoeisel aan te raden. Kosten voor de wandeling € 5,--