Snel duidelijkheid over megazonnepark

SAPPEMEER/ZUIDBROEK - Komt er een zonnepark met 320.000 zonnecollectoren op de 107 hectare gras aan het Achterdiep in Sappemeer? De rechter van de Raad van State (de hoogste bestuursrechter) neemt nog voor de kerst een besluit.

De gemeente Hoogezand-Sappemeer heeft een vergunning voor de bouw afgegeven aan Powerfield Free Zone NV uit Dokkum. Het park zou stroom moeten leveren voor ongeveer 25.000 huishoudens. Maar omwonenden zijn mordicus tegen het megazonnepark. Het zou gaan om het grootste park in Nederland.

Het project verloopt niet al te soepel. Eerder al tikte de rechtbank Noord Nederland de gemeente Hoogezand-Sappemeer op de vingers omdat de vergunning werd verstrekt zonder toestemming van de gemeenteraad. Deze misstap werd gecorrigeerd, maar nu ligt de zaak opnieuw bij een rechtbank. Intussen heeft Powerfield haast. Voor 2019 moet het park er staan, anders vervallen er subsidies. Het bedrijf zou het liefst over twee weken al de eerste kabels aanleggen.

De rechter moet nu beoordelen of de aanleg van het park wel strookt met provinciale regels. Het park zou moeten aansluiten bij stedelijk gebied.Er ligt echter nog een behoorlijke strook weiland tussen de stadsrand, de A7 en de beoogde locatie. Ook moet de rechter beoordelen of er genoeg rekening is gehouden met de emoties van de bewoners.

Er was afgelopen week meer aan de hand op het gebied van de zonneparken. De Cooperatieve vereniging Sunbrouck die een zonnepark in Zuidbroek aanlegt, kampt met tegenslag. Het veld waar 800 panelen moeten neergezet is kleddernat. Zo nat, dat er niet gewerkt kan worden. De machines zijn te zwaar om over het weggetje naar het veld te kunnen rijden.