De ontdekking van de gasbel tijdens WinterWelVaart

GRONINGEN - De Verhalen van Groningen is ook dit jaar weer aanwezig op WinterWelVaart met een leuk en interessant programma van vrijdag 15 tot en met zondag 17 december. Tijdens deze editie draait alles om de ontdekking van de gasbel in de jaren zestig. Op de kade van het Hoge der A staat een zeecontainer waar je een interessante mini-expositie kunt bekijken over de ontdekking van de gasbel. Daarnaast organiseert De Verhalen van Groningen op zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur een afwisselend programma met sprekers en muzikanten op het schip ‘De Verwondering’ tegenover de zeecontainer.

De Verhalen van Groningen op De Verwondering

Op zaterdag en zondag komt blogger Sanne Meijer vertellen over de geschiedenis van energievoorziening in Groningen en wat het gebruik van bepaalde brandstoffen betekende voor het dagelijkse leven van Groningers. Op zaterdag spreekt Wim van Gemert, leading Lector bij het Kenniscentrum Energie van de Hanzehogeschool, over de gemakken van aardgas, de prominente rol van Groningen in Europa op het gebied van energie en de uitdagingen van energietransitie. Zondag zal oud NOS-journalist Margriet Brandsma vertellen over het prijswinnende boek ‘De Gaskolonie: van nationale bodemschat naar Groningse tragedie’, dat zij samen met Heleen Ekker en Reinalda Start schreef. Beide dagen wordt het programma afgesloten met muziek van Spectrum. Jonge talenten Mei-lin Germs (16) en Martijn Schuur (15) geven energie aan Groningen!

Volledige programma

Aan boord van de schepen op Winterwelvaart is een uitgebreid muziek-, theater- en kunstprogramma. Ook aan wal is er genoeg te doen: zo worden er een kunstroute, een sfeervolle wintermarkt en een speciaal kinderprogramma georganiseerd. WinterWelVaart is gratis toegankelijk. Voor meer informatie en het volledige programma, zie www.winterwelvaart.nl