Bijzonder filmproject met gevluchte kinderen en hun ouders

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Maandag 27 november was de film première van de Samenschool in de Bibliotheek Hoogezand. Dit is een project waarbij vluchtelingen en hun kinderen samen naar school gaan.

Leerlinge Toka mocht de film starten. Het is belangrijk dat deze film is gemaakt zodat zoveel mogelijk mensen kennis kunnen nemen van dit initiatief.

De kinderen waren apetrots na de filmvertoning en om zichzelf en hun ouders te zien, maar ook Bart Boonstra. Hij is bekend van diverse TV-programma’s waaronder The Voice of Holland. Hij interviewt de mensen in de film op authentieke wijze.

Kinderen van vluchtelingen leren vaak moeilijk de Nederlandse taal doordat hun ouders er weinig kennis van hebben. Bahja Mohamed is één van de bedenkers van dit initiatief waarbij ouders en kinderen op een speelse manier kennis maken het met Nederlandse schoolsysteem. Doordat ze samen leren, kunnen ouders kun kinderen beter begeleiden bij het schoolwerk.

De gezinnen komen uit allerlei landen, bijvoorbeeld Congo, Somalië, Turkije, Syrië en Pakistan. Zelfs Nederlandse ouders hebben meegedaan omdat ook zij niet altijd begrepen wat er op school speelde. Door de cursus raken de ouders meer betrokken. Zo kijken ze met hun kinderen naar het Jeugdjournaal, want iedere week hebben ze een quiz waarin onderwerpen uit het Jeugdjournaal naar voren komen.. Verder werken ze op een laagdrempelige manier via spelletjes aan hun taal- en rekenvaardigheden.

,,De kinderen genieten ervan dat hun ouders meedoen. Je ziet echt dat ze trots zijn als hun moeder antwoord geeft op een vraag”, vertelt vrijwilliger Elif Bakar. ,,Je ziet de kinderen groeien, ook in hun sociaal-emotionele ontwikkeling.”

Haar collega Ineke Friso vult aan dat het bijzonder is om te zien hoe de ouders en kinderen dingen doen die ze niet gewend zijn zoals voorlezen, liedjes zingen en samen knutselen. Dit is niet bij alle ouders gebruikelijk.