Wordt Nua het jongste raadslid?

SAPPEMEER - Vandaag kunnen de inwoners van de nieuwgevormde gemeente Midden-Groningen naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Mede door frustraties over de aardbevingsschade in Groningen en de uitgebleven vergoedingskosten is Leefbaar Midden-Groningen uit de grond gekomen. Met een verrassend jonge kandidaat op nummer 8 op de lijst, Nua Wattimury.

Nua, 18 jaar en afkomstig uit Sappemeer is naar eigen zeggen door gesprekken met haar buurvrouw Nette Kruzenga (oprichtster partij, red.) bij de partij terecht gekomen. Ze wil dat jongeren serieus genomen worden in de gemeente. ,,Als jongeren uit willen, zijn er weinig tot geen alternatieven. Wat ik zie is dat jongeren vanuit Hoogezand-Sappemeer met bussen naar Veendam gaan om daar uit te gaan in de club Jinx. Ik vind dat het ook anders kan. Ik zie genoeg alternatieven om het jongeren naar de zin te maken zonder dat oudere mensen in de gemeente daar last van hebben. Daarnaast zou ik graag nachtbussen willen realiseren tussen Groningen en de gemeente zodat je eens uit kan gaan zonder dat je pas om 7 uur ’s ochtends met de eerste trein weer naar huis kan.”

Momenteel volgt Nua het VWO op het dr. Aletta Jacobscollege, werkt ze bij de Jumbo én wil ze dus gemeenteraadslid worden voor de partij Leefbaar Midden-Groningen. Een nogal druk bestaan zou je zeggen. ,,Ik vind dat als je echt iets wil, dat het je moet gaan lukken. En het feit dat ik iets voor mijn eigen doelgroep ‘jongeren’ kan betekenen, geeft wel extra motivatie.”

Nette Kruzenga ziet ze als haar mentor. ,,Ik heb veel voorbereidingsgesprekken met haar, zij kan mij uitleggen hoe alles in zijn werk gaat. Het belangrijkste wat ik van haar heb geleerd is dat als je ergens aandacht insteekt, je er altijd goede kwaliteit uithaalt.”

Door Jasper Schaank