Aletta Avond Academie over alternatieve feiten

HOOGEZAND - - Onder de noemer ‘Aletta Avond Academie’ organiseert het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand jaarlijks een aantal lezingen. Op maandagavond 4 december a.s. staat de eerstvolgende gepland. Deze lezing wordt gegeven door filosofiedocent Kars Denkema. Leerlingen, ouders en overige belangstellenden zijn van harte welkom.

Alternatieve feiten? Absoluut! Waarheid in een wereld waarin niemand gelijk heeft.

Wie heeft er gelijk? Een belangrijke en eeuwenoude vraag. Vroeger was het de kerk die dat bepaalde. Maar sinds we ons in de Moderne tijd aan dat instituut ontworsteld hebben is wetenschap daarvoor in de plaats gekomen. Wat wetenschappelijk bewezen was, werd de absolute waarheid. In de 20e eeuw dachten veel wetenschappers dat het niet lang zou duren voor we alles zouden weten. Maar daar zijn we tegenwoordig ook een beetje van teruggekomen. Er zijn allerlei wereldbeelden die naast elkaar kunnen bestaan. Mensen zijn vrij om hun eigen mening te vormen en laten zich niet zomaar wat zeggen. Ze maken zelf wel uit wat ze geloven en zorgen dat ze goed geïnformeerd zijn.

Maar deze nieuwe wereld heeft ook een keerzijde. Er zijn zoveel verschillende meningen, maar hoe bepaal je welke de juiste is? Kunnen we nog wel met elkaar discussiëren als iedereen een andere waarheid heeft? Het lijkt tegenwoordig vaak alsof degene die het hardste schreeuwt gelijk krijgt. Trump veroorzaakte ophef toen hij het had over zijn 'alternatieve feiten'. Maar wie is de scheidsrechter om te bepalen wat de juiste feiten zijn?

Kars Denkema: "In deze lezing zullen we zien wat er gebeurt als we volmondig ja zeggen tegen een wereld waarin niemand gelijk heeft. Dat lijkt op het eerste gezicht het einde van elke mogelijke discussie. Maar ik zou zeggen dat een echt goed gesprek pas begint bij het einde van dé waarheid. Feiten zijn niet waar, ze worden waar gemaakt. Ze vergen hard werk en toewijding. Als we maar het lef hebben om uit onze eigen waarheidsbubbel te komen en écht te luisteren. Dus nodig ik de bezoekers uit om het niet met me eens of oneens te zijn maar om te komen luisteren en meepraten.”

Aanmelden

De lezing, die maandag 4 december plaatsvindt in de spiegelzaal van het dr. Aletta Jacobs College/locatie Laan van de Sport 4, begint om 19.30 uur. Entree: gratis. Aanmelden (gewenst) door een mail te sturen naar mw. Klunder/PR-zaken (jklunder@aletta.nl) of door te bellen naar de administratie (0598-350250).