Mooi afscheid met Asscher

HOOGEZAND-SAPPEMEER - e voorman was in in de gemeente Hoogezand-Sappemeer om in gesprek te gaan met bewoners en om de sfeer te proeven.

Hij bezocht winkelcentrum Martenshoek bezocht en ging in gesprek met winkelend publiek en winkeliers. Vervolgens ging hij bij bewoners van het woonzorgcentrum Vooranker op bezoek.

Om 18:00 uur was Lodewijk aanwezig in het dorpshuis van Westerbroek bij de afscheidsreceptie van ‘dorpsicoon’ Mien Westerdiep. Samen met haar inmiddels overleden man Jaap Westerdiep heeft ze ontzettend veel voor het dorp gedaan. Het echtpaar heeft tevens twee boeken over de geschiedenis van het dorp en haar bewoners geschreven, met kostelijke verhalen.

In 1954 kwam Mien in Westerbroek wonen en werd meteen verliefd op het dorp. Samen met haar man Jaap was ze meteen al heel actief in het dorpsleven op allerlei gebied. Actief in verenigingen en ook in het opzetten van verenigingen. Haar man en zij zijn achtereenvolgens voorzitter van de PvdA geweest. En beiden heel gedreven. Ze heeft tien jaar in de raad gezeten.

Streed jarenlang voor de belangen van het dorp en is mede verantwoordelijk voor de hechte saamhorigheid die tot op de dag van vandaag nog steeds bestaat in Westerbroek. Twintig jaargeleden was er strijd voor rookwassers bij de toenmalige Silenka. Waar bruine rook uit de schoorstenen grote onrust had gebracht bij de bewoners.

Lodewijk Asscher in zijn toespraak: ,,Toen ik voor het eerst hier was gaf je mij een rondleiding door het dorp en door de Ommelanden. Je hebt heel veel betekend voor de mensen hier. Door te zorgen dat er een toekomst is en meegevochten hebt met andere dorpsbewoners om te behouden wat goed is. Ik vindt het fantastisch. En vind het een grote eer dat ik, namens het partijbestuur en de hele partij, een brief van de voorzitter en de zilveren speld van bijzondere verdienste aan mag bieden. Voor jou, en ook een beetje voor het hele dorp.”

Mien: ,,Ik ben verbijsterd. Rudy vertelde dat ik om half acht hier moest zijn. Wij willen jou iets aanbieden, had hij gezegd”. Mien vroeg zich af wat met haar nou aan te bieden moet zijn. ,,Wie ben ik. We hebben het samen met Westerbroek gedaan. Als wij niet die hulp hadden gehad met alle mensen achter ons was er niets gebeurd. Iedereen hielp mee, en dat is geweldig. We hadden het dorp opgedeeld in dertig personen, dertig huishoudens per wijk. Het was een happening met al die dorpsfeesten”.

,,Ik ben onderhand tachtig, maar de gedrevenheid blijft”, weet Mien als geen ander. ,,k blijf actief bij het koor en bij het toneel. Geef lezingen en van alles wat.”

Rudy Sinnema, voorzitter van de dorpsvereniging: “Mien is 60 jaar actief geweest in verschillende verenigingen. Dat varieert van de toneelvereniging, de gymnastiekclub tot het vrouwennetwerk. In de dorpsvereniging heeft ze een heel grote rol gespeeld. Ik merk daar nu als voorzitter van de dorpsvereniging de effecten van.”