Blijft de Westerdieplezing bestaan?

HOOGEZAND - In een tot de laatste plaats bezette raadszaal te Hoogezand hield mevrouw Nel de Boer-Feitsma de vierde Jaap Westerdieplezing met als onderwerp ‘Een begraafplaats is een geschiedenisboek’, over zes bijzondere begraafplaatsen in Hoogezand-Sappemeer en omstreken.

Aan de hand van foto’s en interessante achtergrondinformatie nam mevrouw De Boer de aanwezigen mee naar kerkhoven en begraafplaatsen in Wolfsbarge, Kiel-Windeweer, Kropswolde, Sappemeer-Oost, Sappemeer-Koepelkerk en Hoogezand-Knijpslaan. Bijzonder waren de verhalen over bekende overleden inwoners van onze gemeente en ook de talrijke symbolen op grafzerken kwamen aan de orde, als ook het werk van de Stichting Bijzondere Begraafplaatsen.

De Jaap Westerdieplezing is door het college van de gemeente Hoogezand-Sappemeer in 2011 in het leven geroepen om oud-inwoner Jaap Westerdiep te eren voor zijn bijdragen aan de gemeente en aan Westerbroek in het bijzonder. De lezing wordt om de twee jaar gehouden. Na Westerdiep werd de lezing achtereenvolgens voortgezet door Jan Helmers en Daan Hulsebos.

Wethouder Gopal sprak in haar dankwoord aan mevrouw De Boer de wens uit dat deze unieke traditie ook in de nieuwe gemeente Midden-Groningen een vervolg krijgt. Wim A.H. Rozema, die door mevrouw De Boer is gevraagd om over 2 jaar de lezing te houden was daarover heel duidelijk : ,,De regionale en lokale geschiedenis staan zeer in de belangstelling. Ik merk dat ook bij onze historische vereniging. Ik ben blij met de woorden van onze wethouder, die deze lezingen een zeer warm hart toedraagt.”

Over het onderwerp van de vijfde Jaap Westerdieplezing blijven de toehoorders nog even in het ongewisse. Rozema: ,,Er zijn vast in de nieuwe gemeente historische raakvlakken te vinden voor een boeiend betoog!’