Vroeger en Nu | Bonthuizerbrug

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Nu per 1 januari aanstaande -na achtenzestig jaar- onze gemeente ophoudt te bestaan en verder gaat als onderdeel van de nieuwe gemeente Midden Groningen, wordt het voor uw redacteuren van de dit jaar jubilerende Historische Vereniging hoog tijd, om in aflevering veertig van onze rubriek Vroeger en Nu, even met de camera stil te staan op de grens van Hoogezand en Sappemeer: de voormalige Bonthuizerbrug.

Nu de plek van de slager, de supermarkt, de slijter en de wekelijkse zaterdagmarkt. Op de foto, gemaakt kort na de Tweede Wereldoorlog, zien we de Bonthuizerbrug over het oude Winschoterdiep, compleet met brugwachtershuisje, met rechts daarvan Hotel-Restaurant Het Bontehuis. Op de bovenverdieping van dit pand zijn verschillende ramen dichtgespijkerd, een gevolg van het opblazen van de oude draaibrug aldaar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en de toen heersende schaarste aan glas. Midden achter de brug het houten kantoorgebouwtje van houthandel Dekker, voorheen Dallinga.

Geheel op de achtergrond in het midden de R.K.-Kerk Sint Willibrordus te Sappemeer. De grens tussen de voormalige gemeenten Hoogezand en Sappemeer werd vóór 1949 gevormd door de Winkelhoeksterbrug en de Bonthuizerbrug. Aan de zuid-oostzijde van de Bonthuizerbrug stond het ‘Bontehuis’, waarin de herberg met rijtuigenverhuur van de familie Groeneveld, op de hoek van de voormalige Zuiderstraat (nu Hoofdstraat - Noorderstraat) en de Stationsstraat. Na de oorlog krijgt de Stationsstraat een andere naam: Kees de Haanstraat. Bakkerszoon en verzetsman Kees de Haan wordt op 5 oktober 1944 opgepakt en twee dagen later op het katholieke kerkhof in Delfzijl om het leven gebracht.

Het Bontehuis was een centraal punt, waar vergaderingen en boeldagen werden gehouden. De Bonthuisterbrug ontleende zijn naam aan het Bontehuis. Deze herberg, vroeger altijd het ‘Olle Bontehuus ‘genoemd, werd voorafgegaan door een oudere herberg met dezelfde naam en gebouwd in de Patriottentijd, in 1785. Dit gebouw verdween in 1835 door een van de bakkerij van Hooghout overslaande brand. Het oude stichtingsjaartal 1785 prijkte nadien op de baanderdeuren van het nieuwe gebouw van na 1835.

Een overlevering vermeldt dat het dak van het alleroudste Bontehuis voorzien was van bonte dakpannen: vandaar de naam Bontehuis. Het moet in de Franse tijd bekend hebben gestaan als een smokkelaarsnest voor sterke drank, met name de toen zeer geliefde ‘foezel’, bereid uit aardappelen. Wilde men waarschuwen voor speurende ‘kommiezen’, dan kon met de bonte dakpannen een bepaald teken worden gevormd op het dak, wat alleen door ingewijden begrepen werd… Het huidige Bontehuis is gebouwd in 1908.

Voor opmerkingen of aanvullingen mailt u naar : histverhosap@gmail.com