Bert Lesterhuis verlaat de kassen

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Bert Lesterhuis was ruim 39 jaar als docent Biologie en docent Groen werkzaam op het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand. Vrijdagmiddag 3 november zette hij definitief een punt achter zijn onderwijsloopbaan. Het feestelijk afscheid van school werd gezamenlijk met familie, leerlingen, collega’s, oud-collega’s en relaties gevierd.

In 1978 begon hij zijn carrière als docent biologie op de SBHS, locatie dr. D. Bosschool aan de Violenstraat in Sappemeer. Later was hij er werkzaam als docent Groen. Bert stond samen met zijn collega’s aan de basis van de inrichting van de afdeling Groen in het ‘nieuwe’ gebouw van het Aletta aan de Laan van de Sport.

Zijn gedachte destijds was: creëer een praktijkafdeling die uitdagend is voor leerlingen, waar ze zich goed kunnen ontwikkelen en waar ze zich vooral thuis voelen. En dat is gelukt. Op de afdeling Groen van het Aletta krijgen de leerlingen te maken met een werkplekkenstructuur waarbij ze kennis maken met dierverzorging, plantverzorging, techniek, handel-/winkelpraktijk en verwerking van agrarische producten in de keuken. Wat ze leren brengen ze er direct in de praktijk. Naast het instructielokaal is er namelijk een winkel, een techniekhoek, een keuken en een dierenverblijf, die weer grenzen aan een tuin met kas.

Bert heeft toch wel een beetje met pijn in het hart afscheid van de school genomen, want het lesgeven was niet alleen zijn vak, het was tevens zijn grote passie. Daarbij kwamen voor Bert de leerlingen altijd op de eerste plaats. Diezelfde leerlingen die het geleerde trouwens vrijdag ook weer in de praktijk brachten. Zo maakten ze prachtige bloemstukken voor de aankleding van de feestzaal en hielpen ze in de catering.