Welzijn op recept in Hoogezand-Sappemeer

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Op 11 september gaven huisarts Ana van der Wal-Rumahloine, wethouder Peter Verschuren en welzijnscoach Joke Kragt het startsein voor Welzijn op Recept: een nieuwe manier van werken waarbij de huisarts in plaats van medicijnen een welzijnsrecept uitschrijft.

Bij huisartsen melden zich vaak mensen die klachten krijgen omdat ze niet lekker in hun vel zitten, bijvoorbeeld vanwege eenzaamheid of werkeloosheid. Bij Welzijn op Recept kunnen ze dan doorverwezen worden naar de welzijnscoach die in opdracht van de gemeente werkzaam is in de huisartsenpraktijk.

‘Ik ga met de mensen in gesprek’, vertelt coach Joke Kragt over haar aanpak. ‘We praten vooral over positief denken, gezond leven en een stukje zingeving. Samen kijken we waar iemand weer warm van wordt en graag zou willen oppakken. Het gaat om heel praktische dingen waardoor mensen weer lekkerder in hun vel komen te zitten. Meedoen met een wandelclubje, een cursus volgen, steun krijgen van een maatje of zelf maatje voor iemand anders zijn, schilderen, muziek maken, vrijwilliger zijn op de basisschool. ’Joke kan daarbij beroep doen op een groep vrijwilligers. ‘Samen kunnen we veel doen om mensen vooruit te helpen.’