Eerste voorstellingen heringedeeldGR in Midden-Groningen

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Een licht komische voorstelling, mét documentaire, over de impact die de herindeling van de gemeente op de inwoners kan hebben. Naar een idee van Beno Hofman en Maaike van den Hoek. Met Bas de Bruijn, Lotte Dunselman, Lies van de Wiel en inwoners uit Groningen. Op dinsdag 14, woensdag 15 en zaterdag 18 november 2017 speelt de voorstelling in de toekomstige gemeente Midden-Groningen. Kaarten kunnen worden gekocht via de website: www.heringedeeldgr.nl

In zeven ‘nieuwe’ gemeenten zal de voorstelling spelen, die Beno Hofman en Maaike van den Hoek maken over de gemeentelijke herindeling in Groningen. Droge kost is het zeker niet: de herindeling van de gemeenten heeft gevolgen voor de inwoners van die plaatsen en de menselijke omgang met verandering van leefomgeving en werksituatie, is nu net wat deze voorstelling zo herkenbaar maakt. In elke gemeente is de voorstelling weer anders. Beno en zijn team (Jeen de Vos en Menno Knevel) maken acht documentaires over de geschiedenis, het landschap en de mensen in de verschillende gebieden. De spelers worden bovendien in elke nieuwe gemeente bijgestaan door amateurspelers uit de omgeving. Jan Meiborg maakt voor elke amateurspeler, die grotendeels zonder tekst spelen, een muzikale compositie. Lies van de Wiel is verantwoordelijk voor de regie van de amateurspelers. Zij legt de nadruk op het fysieke spel van de spelers.

In heringedeeldGR, geschreven door Maaike van den Hoek, wordt de menselijke capaciteit om met grote veranderingen om te gaan verbeeld door de burgemeester (Bas de Bruijn), Aaltje (Lies van de Wiel) en Moniek (Lotte Dunselman). Het is maandagochtend als Aaltje en Moniek, ambtenaren bij de gemeente, zoals altijd, arriveren op hun werk. Maar vandaag is alles anders. Nu de gemeente wordt heringedeeld staan hun banen op het spel. Aaltje en Moniek zijn als eerste aan de beurt voor een competentietest en de goede werksfeer tussen de collega’s verandert binnen een mum van tijd in rivaliteit. Ondertussen lopen de burgers de deur plat en vragen de vrouwen het hemd van het lijf over de herindeling. Alsof het nog niet druk genoeg was heeft de burgemeester ook nog eens een prijsvraag uitgeschreven. Maar voor het maandag is, en Aaltje en Moniek de herindeling voor de kiezen krijgen, laat de burgemeester een speciale documentaire zien, die hij heeft laten maken door Beno Hofman.

De allereerste voorstellingen van de voorstelling worden gespeeld in Midden-Groningen. HeringedeeldGR speelt hier op:

Dinsdag 14 november om 20.30 in de Raadzaal gemeentehuis Hoogezand

Woensdag 15 november om 20.30 in de Raadzaal gemeentehuis Slochteren

Zaterdag 18 november om 20.30 in de Raadzaal gemeentehuis Menterwolde

Kijk voor meer informatie en tickets op de website: www.heringedeeldgr.nl.