Koerdische schrijver en psychiater in Zuidbroek

ZUIDBROEK - Op woensdag 8 november organiseren Vrouwen van Nu Zuidbroek en 55+ Zuidbroek in Dorpscentrum De Broeckhof een lezing met de Koerdische schrijver Sarwar Joanroy.

Sarwar Joanroy is geboren in 1962 in de stad Slemani in Koerdistan (Noord-Irak). Hij woont sinds 1989 in Nederland. In 1986 stuurde hij af aan de medische faculteit van Baghdad. Hij werkte als basisarts in zijn geboortestad Slemani waar hij in aanraking kwam met de slachtoffers van de chemische gifgas bombardementen van de drie jaar durende Anfaal-campagne van het Iraakse regiem tegen de Koerden. Dit gaf aanleiding tot het schrijven van zijn debuutroman, Yaad, die in het voorjaar van 2015 bij Uitgeverij Nobelman is verschenen.

In 1992 behaalde Joanroy het Nederlandse artsendiploma en vanaf 1993 werkte hij op diverse plekken als arts(onderzoeker) in de psychiatrie. Vanaf 2002 werkt hij als psychiater. Eerst in Zuidlaren en later in Groningen, in de chronische-, forensische- en ziekenhuispsychiatrie. Naast zijn werk is hij ook maatschappelijk betrokken. Hij gaf diverse lezingen over de (psychiatrische) problemen bij immigranten in onder andere Groningen, Amsterdam, Rotterdam en Keulen. Hij maakte in 2012 een videoreportage over de psychiatrie in Nederland voor een Koerdische televisiezender.

In 2013 gaf hij twee interviews voor het Dagblad van het Noorden: in april over zijn roman (toen nog in wording) en in augustus over lichamelijke en psychische schade bij de slachtoffers van chemische wapens. Hij werkte als coach bij de internationale medische opleiding van de RuG en bij het organisatieadviesbureau Twijnstra Gudde.