Bekroonde documentaire over bevingen op televisie

HOOGEZAND-SAPPEMEER/VEENDAM - /VEENDAM De uitzending van de Teledoc Geschenk uit de Bodem is drie weken vervroegd, naar maandag 13 november, 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2. De tragikomische film, op het Nederlands Film Festival bekroond met de KNF Prijs, laat zien hoe Nederlanders typische Nederlands omgaan met de ingrijpende en onverwachte gevolgen van de aardgaswinning in Groningen.

Met de vondst van het Groningse aardgas eind jaren vijftig verdwenen de kolen uit de Nederlandse huizen en kwam er ongekende rijkdom. Ruim zestig jaar later zijn de gevolgen ingrijpend: de bodem bleek niet straffeloos leeg te pompen en er ontstaan aardbevingen. Daarom moet een woonwijk uit de jaren zeventig, vanwege vermeend instortingsgevaar, met de grond gelijk gemaakt worden.

Maar dan komt de Nederlandse volksaard bovendrijven. Bouwvakkers die de beschadigde huizen moeten slopen, krijgen een cursus Omgaan met emoties; voor de vleermuizen en de gierzwaluwen uit de sloopwijk wordt vervangende woonruimte aan bomen opgehangen. En wanneer boze actievoerders uit protest tegen de trage schadeafhandeling het gebouw van Centrum Veilig Wonen willen bezetten, worden ze hartelijk welkom geheten en krijgen ze koffie aangeboden.

Met oog voor de aard van de Groninger zetten Paul Cohen en Martijn van Haalen in Geschenk uit de bodem de verschillende belangen en perspectieven scherp tegenover elkaar. Hoe gaan Nederlanders om met de gevolgen van de gaswinning die bijna niemand kon voorspellen?