Lezing Botanische Tuinen Utrecht: een wereld aan planten

ZUIDLAREN- - Op maandag 30 oktober geeft Wiert Nieuman een lezing over de Botanische Tuinen Utrecht: een wereld aan planten voor Groei & Bloei Zuidlaren.

Wiert Nieuman was als hortulanus verbonden aan de Botanische Tuinen van Utrecht. Hij schreef meerdere boeken over rotstuinen en rotsplanten en was een van de oprichters van de NRV, de Nederlandse Rotsplanten Vereniging. Sinds kort oefent hij zijn passie ook weer als redacteur van Folium Alpinum, het kwartaalblad van de NRV.

De heer Nieuman neemt je in deze lezing mee door de Botanische Tuinen Utrecht. Botanische tuinen kun je eigenlijk zien als pretparken voor plantenliefhebbers. In de lezing zullen de afzonderlijke tuindelen van de Botanische Tuinen Utrecht besproken worden. Een van de meest aansprekende onderdelen is de grote rotstuin van 4000 m2, een van de mooiste en soortenrijkste rotstuinen van Europa. De Evolutietuin, vroeger Systeemtuin, is een traditioneel tuinonderdeel van een hortus. In deze tuin krijgt men een overzicht van de families en geslachten in het plantenrijk. In de Ontdektuin is een 18-tal thema’s over planten uitgewerkt. Zo is er een thema over plantenverdediging en een thema over kleurstofleverende planten maar ook is er een thema over bijbelse planten en een groot deel met geneeskrachtige en geurende planten. De tropische kassen gunnen de bezoekers een kijkje in de fascinerende plantenweelde van de tropen van Zuid Amerika, maar ook van andere tropische streken. Na deze lezing met digitale beelden bekruipt iedereen de lust om zo snel mogelijk een dag te reserveren om die wereld aan planten van nabij te leren kennen.

Niet alles zal deze avond aan bod komen maar de zeer grote kennis van planten en plantenwereld en jarenlange ervaring als hortolanus van de heer Nieuman staan garant voor een zeer interessant verhaal.

Deze lezing is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van Groei & Bloei. Leden betalen € 4,00 entree, niet-leden € 6,50. Hiervoor wordt ook tweemaal een consumptie (koffie/thee) geschonken.

Aanvang 20.00 uur, einde ca. 22.00 uur

Locatie: De Ludinge, Ludinge 4, Zuidlaren.