Ook in Slochteren heeft vrede de toekomst

SLOCHTEREN- - Vrede heeft de toekomst, ook in Slochteren! Onder deze titel doen meer dan 200 leerlingen uit groep 7, 8 en de brugklassen uit de gemeente Slochteren mee aan de Vredesposterwedstrijd.

Lionsclub Skiramere (LC) Slochteren biedt scholen eens in de twee jaar de gelegenheid mee te doen aan deze internationale wedstrijd onder auspiciën van Lions Club International. Presidente Ria Oosterveld “We vinden het een mooie gedachte dat honderdduizenden kinderen over de hele wereld door een tekenactiviteit met het begrip ‘Vrede’ bezig zijn”. De wedstrijd is bedoeld om kinderen door middel van tekeningen uiting te laten geven aan hun gevoelens over ‘vrede’. Hoofddoelstelling is het tot stand brengen en in stand houden van een geest van begrip tussen de volkeren van de wereld (één van de doelstellingen van de Verenigde Naties).

Rond 16 oktober moeten de posters klaar zijn, waarna deze door een deskundige jury worden beoordeeld. Na de jurering wordt een tentoonstelling van alle posters georganiseerd in het Ufkenshuis in Siddeburen. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op 20 oktober om 13.30 uur. Deze zal, onder meer in bijzijn van de kinderen, verricht worden door loco-burgemeester mevr. A. Woortman. Tijdens de opening worden de schoolprijzen bekend gemaakt en ook welke poster het mooist van allemaal wordt gevonden. De opening, prijsuitreiking en Vredespostertentoonstelling zijn voor belangstellenden vrij toegankelijk. De tentoonstelling is het gehele weekend te bezoeken en eveneens gratis toegankelijk.

Voor de internationale wedstrijd wordt door de jury per school een poster uitgekozen die gemaakt is door een leerling die op 15 november 2017 12,13 of 14 jaar is. Deze posters worden door LC Skiramere ingezonden naar het District. De winnende posters in Siddeburen gaan naar landelijk niveau en eventueel nog naar internationaal niveau voor meedingen naar de wereldprijs. Serviceclubs zoals de Lions brengen middelen bijeen om goede doelen te sponsoren. Hiertoe wordt elke twee jaar door LC Skiramere o.a. Culinair Fraeylema georganiseerd bij de borg in Slochteren en dat grote evenement zal weer plaats vinden op 23 en 24 september 2018. LC Skiramere beraadt zich nog op een manier om de Vredesposters van 2017 te gebruiken voor een goed doel, bijvoorbeeld door er wenskaarten van te maken.

Vanaf de eerste keer in 2001 wordt een pakkende slogan voor de wedstrijd bedacht en dat is dit jaar THE FUTURE OF PEACE ofwel VREDE HEEFT DE TOEKOMST geworden. LC Skiramere heeft als uitgangspunt dat elke school in de Gemeente Slochteren mee moet kunnen doen. Bij voorgaande afleveringen van deze Vredesposterwedstrijd hebben veel scholen in de gemeente al meegedaan. Ook nu hebben de scholen positief gereageerd op de uitnodiging. De leerkrachten en hun leerlingen gaan weer enthousiast aan de slag met pen, krijt, (kleur)potloden, markers, inkt, houtskool, verf of pastel om de posters te maken. Er heeft al eens een poster uit Slochteren een derde prijs gewonnen bij de landelijke wedstrijd!