Veendammer steekt de barbecue aan in Stadskanaal

VEENDAM - Om in de agenda te noteren. Op zondag 29 oktober wordt voor de eerste keer het Northern Fires Outdoor Food Festival gehouden. Veendammer Christian Boomker uit Veendam is mede-aanstichter.

Plaats van handeling is het terrein van camping 't Nije Hof aan de Spoorstraat in Stadskanaal. Tientallen enthousiaste gedreven buitenkokers tonen hun vaardigheden en maken van 11.00 tot 16.00 uur de heerlijkste gerechten. Natuurlijk kan geproefd worden.

,,Het evenement is gratis toegankelijk, maar voor vier euro kunnen de bezoekers een zogeheten spork kopen - een combinatie van lepel, mes en vork - en een Lapland mok”, vertelt Rob Versteegt. De beheerder van de camping is samen met Christian Boomker uit Veendam de aanjager van het culinaire evenement. Redelijk uniek in het noorden van het land.

Rob en Christian delen een gezamenlijke hobby: koken op vuur in de buitenlucht. "We zijn lid van een Facebook barbecue werkgroep. Leden geven elkaar leuke tips en wisselen ervaringen uit. Veel leden doen ook mee aan kookwedstrijden, die door het hele land worden georganiseerd. In februari zaten we met elkaar om de tafel en hebben we het plan bedacht om een Northern Fires Outdoor Food Festival te houden. We willen laten zien hoe leuk en gezellig het is om in de buitenlucht te koken. Twaalf maanden per jaar, dus ook in de maand oktober.

Er hebben zich inmiddels ruim twintig buitenkokers uit alle regio's van het land aangemeld, die het fijn vinden om met elkaar te koken. We verwachten dat het aantal nog toeneemt in de komende weken. Een aantal deelnemers komt vrijdagavond naar Stadskanaal en overnacht op de camping. We beginnen kleinschalig met een try-out, maar het is de bedoeling om het festival elk jaar op de kalender te zetten."

U wilt meer informatie over het Northern Fires Outdoor Food Festival? Stuur dan een mail naar robversteegt75@gmail.com.

door Paul Abrahams