Voorleesuurtje voor ouderen

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Op vrijdag 6 oktober lazen in het hele land scholieren, BN’ers, bibliothecarissen en andere vrijwilligers voor in ouderencentra. In Hoogezand-Sappemeer gebeurt dit in Sint Jozef, De Burcht en Voor Anker, tijdens de koffie.

Op Nationale Ouderendag, 6 oktober, werken bibliotheken en zorginstellingen door het hele land samen om een Voorleeslunch voor ouderen te organiseren. Op alle locaties wordt hetzelfde verhaal voorgelezen, dat speciaal voor de Voorleeslunch geschreven is, dit jaar dus door Vonne van der Meer, auteur van onder meer Eilandgasten, De avondboot en Laatste seizoen.

Met De Nationale Voorleeslunch willen de initiatiefnemers laten zien dat voorlezen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. 'Het voorlezen van een verhaal of gedicht geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen,' aldus de organiserende instanties.

De foto is gemaakt in Sint Jozef. Naar aanleiding van het voorlezen van Grunneger poezie-aalbumverskes van Fré Schreiber haalde een mevrouw haar eigen poesiealbum op. Dit bracht ook bij anderen herinneringen boven en een mevrouw begon zelfs een oud versje van vroeger voor te dragen. Ze leek ineens ook een stuk jonger.