Zilver voor jeugdbrandweer Hoogezand

Hoogezand-Sappermeer - Zaterdag heeft de jeugdbrandweer van Hoogezand deelgenomen aan de landelijke finale in Nieuwerkerk aan den IJssel. De jeugdbrandweer van Hoogezand is tweede geworden in de finale.

De jeugdbrandweer uit Hoogeveen werd eerste.

In de jaren vijftig was er al sprake van jeugdbrandweren. De vrijwillige brandweerorganisaties in die tijd verzekerden zich op die manier al van aanwas door middel van eigen kweek. In de beginperiode waren deze jeugdbrandweren niet georganiseerd. In 1960 werden voor de eerste maal jeugdbrandweerwedstrijden georganiseerd.

Gaandeweg de jaren innoveerden de wedstrijden. Zo kwam er naast de aflegoefening een hindernisbaan om naast brandweertechnische ook speelse en teambuilding elementen te beoordelen. Ook werd voor de junioren een zogenaamd ‘spuithuisje’ gebruikt. Op houten schotten was een voor en zijfront van een huis geschilderd. In het front zijn twee openingen uitgespaard waarin water gespoten moet worden. Achter het schot zat een opvangbak die bij een bepaald niveau een sirene en zwaailamp activeerde als teken dat de brand succesvol bestreden was. In 2000 zijn de houten schotten vervangen voor een stalen haakarmcontainer met meerdere toegangsdeuren waarachter een labyrint van wanden zat. Ook hier moest na een verkenning van de brand in de juiste gaten worden gespoten.

In 2005 zijn de junioren ook op een object gaan spelen. De aspiranten kregen een enscenering in een onbekend gebouw voorgeschoteld waarin met vlammenborden en knetterkasten een brand werd gesimuleerd.