Internationale SX specialisten in Eurohal

ZUIDBROEK - Terwijl de eerste najaarsstormen voorbij razen en de motocrossers hun laatste wedstrijden op de buitenbanen afwerken zijn de dames en heren van de Stichting Motorsport Noord Nederland - een organisatie vanuit de MC Delfcross, de motocrossclub uit Delfzijl - druk met hun voorbereidingen voor de zevende editie van de Dutch Supercross Zuidbroek op 3, 4 en 5 november.

Het evenement is inmiddels gevestigd en is de grootste supercross van Nederland. In Europa is het evenement qua grote van de hal misschien nog bescheiden maar als organisator wordt de Dutch Supercross alom gerespecteerd. Het niveau in Zuidbroek was de afgelopen jaren telkens hoog met deelname van vele supercross specialisten van over de hele wereld. Dat zal dit jaar niet anders zijn. De Eurohal achter het Zuidbroekse hotel van de bekende horeca familie Van der Valk is opnieuw de plaats van handeling. Pepijn de Haan: ,,Op deze locatie hebben wij ons evenement de afgelopen jaren neergezet en stap voor stap kunnen laten groeien. Natuurlijk is een grote hal met meer publiekscapaciteit mooi maar die moet dan wel vol zitten. Bij ons is de hal op alle dagen goed gevuld en dat brengt sfeer en gezelligheid. Toch de basis waarvoor wij dit doen.”

Vol en gezellig was het de afgelopen jaren zeker in de knusse hal, mede door het randgebeuren. Ook dit jaar is er weer veel te doen. Supercross is overgewaaid vanuit Amerika. In de USA is deze tak van motocross razend populair. Niet voor niets wordt het FIM Wereld Kampioenschap Supercross vrijwel volledig aan de overkant van de grote plas afgewerkt.

Maar ook in de ons omringende landen worden grote series en evenement georganiseerd. In Duitsland draait in de wintermaanden al jaren de SX Cup serie met wedstrijden in Stuttgart, Chemnitz en Dortmund. In Engeland de ArenacrossUK, een wedstrijdserie over zes wedstrijden die begin januari start in Manchester met een finale in de SSE Arena, Wembley, Londen. Frankrijk heeft een eigen SX kampioenschap met als topper de befaamde Supercross du Paris.

Zuidbroek is dan maar een bescheiden plaatsje maar de rijders in Zuidbroek zullen vrijwel dezelfde zijn als in de Duitse SX Cup serie.

Sake Lemstra: ,,Al jaren onderhouden wij een zeer goed contacten met de Duitse organisatoren en de teams die daar rijden. In overleg met hen organiseren wij één week voor de start van hun serie. oogpunt nooit mogelijk zijn.”