Internationale Studenten Uitwisseling

HOOGEZAND- - Het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand onderhoudt warme contacten met verschillende buitenlandse scholen. Daardoor vinden er jaarlijks internationale uitwisselingen plaats. Deze week verblijft een delegatie van leerlingen en docenten in Hongarije, vorig schooljaar waren de Hongaren in Hoogezand. Nieuw is het werkbezoek van leerlingen en docenten deze week aan een school in Zweden.

Wat staat je te wachten, als je na een busrit, een vlucht en vier uur met de trein op een station in Zweden aankomt? Michelle, Mandy, Marja, Zeyneb, Benjamin en Tim uit de bovenbouw havo-vwo wisten het ook niet. Toch is dat precies wat ze afgelopen zondag deden. Met de koffers op het perron stelden zij zich voor aan totaal onbekende gastouders en gingen met hen mee. Elk naar een ander adres.

Via een internationaal scholennetwerk werd het dr. Aletta Jacobs College gevraagd op werkbezoek te komen. Een nieuw land voor het programma Internationalisering is natuurlijk welkom, dus werd een select groepje van 6 leerlingen en 2 docenten afgevaardigd naar de Stagneliusskolan in Kalmar. Tegelijkertijd zijn er leerlingen van een school in Duitsland, Polen en Frankrijk. Het doel is kennis te krijgen van de verschillen tussen culturen, onderwijssystemen en soorten van milieubeleid. Leerlingen hebben daartoe intensief contact met leeftijdsgenoten en de gezinnen waarin ze verblijven. Bovendien doen ze mee aan speciale lessen en gaan ze op excursie in de omgeving. Ook geven ze presentaties over verschillende onderwerpen aan Zweedse schoolklassen. En dat allemaal in het Engels.

Op hun eerste avond in de gastgezinnen kon je in de groeps-app berichten lezen als: "Echt aardige mensen" of "Het was niet eens ongemakkelijk". Natuurlijk waren presentjes uit Nederland mee gebracht. "Gustav, het broertje, claimde meteen de hagelslag".

In oktober staat in het kader van de internationalisering voor de vierdejaars havo/vwo van het Aletta een reis naar Beieren of Normandië op het programma. Ook daar verblijft men in gastgezinnen. De leerlingen uit de vierde klassen mavo reizen dan af naar Kopenhagen en de vierdeklassers vmbo bezoeken Praag.