Inspireer Mij Nu voor ondernemers en onderwijs in Midden Groningen

HOOGEZAND- - Hoe ziet de nabije toekomst in onze regio er uit? Hoe kunnen onderwijs en bedrijfsleven daar op inspelen? De Biblionet Groningen, Bibliotheek Hoogezand en Parkmanagement Midden Groningen (PMMiG) gaan onder de titel Inspireer Mij Nu samen inspiratie-avonden voor jong en oud organiseren waarbij deskundigen hun expertise delen en vragen van ondernemers en het onderwijs beantwoorden.

Inspireer Mij Nu wil bedrijven, onderwijs, experts en nieuwkomers op het gebied van technologische trends in de regio bij elkaar te brengen. Het doel is om kennis uit te wisselen, op de hoogte te blijven en om te leren van de nieuwste ontwikkeling. De bijeenkomsten worden elke twee maanden gehouden in het eLAB van de bibliotheek Hoogezand.

Donderdagavond 28 september om 19.00 uur begint de eerste inspiratieavond van Inspireer Mij Nu in het eLab van de Bibliotheek Hoogezand in Het Kielzog in Hoogezand met twee interessante onderwerpen. Hoe bouw je als student uit Hoogezand een pizza-automaat? En. Kan ik mijn medewerkers in een virtuele omgeving trainen?

• De jonge ondernemer Jordy Hillenga (20) uit Hoogezand vertelt hoe hij er in geslaagd is vanuit de schoolbanken een pizza-automaat te ontwikkelen en de interesse te wekken van grote bedrijven uit binnen en buitenland.

• Schelte Meinsma van VROOM uit Groningen demonstreert de potentiele kracht van virtual reality (VR) voor het bedrijfsleven. Zijn bedrijf simuleert levensechte praktijksituaties die onder meer overheden, politie, brandweer, ziekenhuizen en architecten de mogelijkheid geven met ideeën en trainingen nieuwe inzichten en vaardigheden te krijgen.

Oefenen met virtual reality

“Kan de brandweer op korte termijn oefenen met virtual reality (VR)?”, vraagt directeur Piet Bouman van Brandweeropleidingen Noord BV (BON) in een gesprek met Parkmanagement Midden Groningen over de toekomst van de brandweer. BON, met vestigingen in Zuidbroek en Wijster, verzorgt al meer dan vijfendertig jaar brandweeropleidingen tot het officiersniveau voor de gemeentelijke- en bedrijfsbrandweerkorpsen in de drie Noordelijke provincies. Vrijwel alle brandweermensen in Groningen, Friesland en Drenthe hebben met goed gevolg een opleiding bij BON afgerond.

“Ja”, beantwoordt Schelte Meinsma van VROOM in Groningen de vraag van Bouman. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in virtual reality. “VR simuleert een omgeving die je zintuigen prikkelt op alle manieren, de grenzen zijn eindeloos in Virtual Reality. Visueel en auditief zijn de voornaamste zintuigen die gebruikt worden in deze wereld. Wij zijn van mening dat dit de volgende stap is voor de technologie. Een nieuwe manier van onderwijs toepassen en talloze manieren om personeel te trainen.”

VROOM werkt met jonge medewerkers die zichzelf geleerd hebben hoe zij met VR-techniek de werkelijkheid of de toekomst levensecht kunnen nabouwen. VROOM probeert de vraag van BON te beantwoorden met een demonstratie van een VR-simulatie die speciaal voor deze avond wordt gebouwd. Is het gelukt? Wat kan Meinsma nog meer laten zien van de fascinerende VR-techniek? En waarom is deze techniek zo interessant voor jongeren?

Een pizza-automaat uit Hoogezand verovert de wereld

Pizza uit een automaat, dat is toch helemaal niet lekker? Jonge ondernemer Jordi Hillenga (20) uit Groningen bewijst het tegendeel. Hij is druk bezig om internationaal aan de weg te timmeren met zijn startup.

In november 2015 presenteert Hillenga de eerste pizza –automaat van Nederland in Groningen. Hillenga heeft het idee voor de automaat opgepikt in Frankrijk. Daar zijn de automatenpizza's een 'doorslaand succes'. Ook in bijvoorbeeld Engeland en Japan zijn de automaten te vinden.

Zittenblijver

Het heeft Hillenga een schooljaar gekost om de pizza-automaat naar Nederland halen. “Ik ben in totaal tien maanden intensief bezig geweest. Daardoor ben ik ook een jaar blijven zitten op de havo (Dr. Aletta Jacobscollege)”, vertelt de jonge ondernemer.

Ondernemer

Zijn kantoor is nog steeds de keukentafel van zijn ouderlijk, maar Jordi Hillenga praat al helemaal in wij-vorm over zijn bedrijf. Wat begon met één pizza-automaat, begint een serieuze business te worden, met orders van Tesla Nederland en een Zuid-Afrikaanse supermarktketen. Met NS en twee tankstationketens voert hij daarnaast concrete gesprekken over een pilot.

Wat kunnen we leren van deze 20-jarige gedreven jonge ondernemer succes heeft? Welke kansen ziet hij voor de toekomst? Welk advies geeft hij jongeren?

eLab Bibliotheek Hoogezand

De eLAB van de bibliotheek in Hoogezand is een plek waar mediawijsheid, leesbevordering en 21st Century Skills samenkomen. De E van eLAB staat voor: Electronic devices (zoals robots, smartphones en tablets), Education (Onderwijs) en Entrepreneurship (Ondernemerschap). Bovenal staat deze E voor Experience (ervaring): spelenderwijs leren!

In het eLAB kunnen bezoekers bijvoorbeeld hun eigen smartphonehoesje printen met een 3D-printer of een eigen website bouwen over hun favoriete onderwerp.

Daarnaast bouwen ze een robot en programmeren ze deze om opdrachten uit te voeren. Ter ontspanning kunnen ze tussendoor een ritje maken in de achtbaan met behulp van virtual reality.

In het eLAB staan getrainde medewerkers klaar om bezoekers te verrassen en te inspireren. Ook zullen zij leerlingen (basisonderwijs en voortgezet onderwijs) wegwijs maken in het eLAB, tijdens speciale groepsbezoeken.

Parkmanagement Midden Groningen

De vereniging Parkmanagement Midden-Groningen (PMMIG) werkt samen met aangesloten ondernemers en gemeenten aan de ruimtelijke en economische verbetering van de bedrijventerreinen binnen de gemeenten Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. Doel is om gezamenlijk voordeel te behalen uit collectiviteit.

Belangrijk bij parkmanagement is dat het vóór en dóór bedrijven is. Samen sta je sterk. Zo kunnen de voordelen van business-to-business worden benut.